Tordenvejr: Derfor skal du ikke bade når det tordner

Undgå at bade når det er tordenvejr
Det kan være farligt at bade i tordenvejr. Læs her hvorfor.

Sommer, sol og badeture ved stranden. Det forbinder mange af os med ferie i sommerlandet, men sommer er også højsæson for tordenvejr. Det kan til tider ligefrem være forfriskende med en hurtig sommerbyge, men er der udsigt til torden, kan det gøre badeturen farlig.

Tordenvejr og badetur er ikke en god kombination

I det varme sommervejr øges risikoen for torden. Ifølge DMI er det i Danmark højsæson for lyn og torden i sommermånederne juni, juli og august. Lyn og torden kan gøre badeturen decideret farlig. Et godt råd er, at du bør undgå at tage til stranden, når der er varslet torden. Er du allerede i vandet når der kommer lyn og torden, bør du skynde dig op.

Bidro aflang Ledflex

Grunden til at man ikke bør bade i tordenvejr, er ikke på grund af, at der er større risiko for, at lynet skal slå ned i vand end slå ned andre steder. Til gengæld kan det betyde, at vandet bliver strømledende på grund af salte og mineraler. Det betyder faktisk, at hvis et kraftigt lyn slår ned, kan det slå et menneske ihjel, selvom det befinder sig 100 meter væk. Derfor skal du skynde dig op af vandet, også selv om det ser ud til at lyn og torden er et stykke væk fra hvor du bader.

Det betyder faktisk, at hvis et kraftigt lyn slår ned, kan det slå et menneske ihjel, selvom det befinder sig 100 meter væk.

Beskyt dig når det tordner

Det mest sikre sted at opholde sig når det lyner og tordner er indenfor eller i en bil. Er du på stranden og kan ikke nå at komme væk inden uvejret, så er det bedste råd at sætte sig på hug med hovedet mellem benene. Et lyn slår som regel ned i genstande der stikker op. Derfor handler det om at gøre sig så lille som muligt.

Fakta: Gode råd i tordenvejr

I Danmark dræbes der i gennemsnit to mennesker om året på grund af lyn, og et ukendt antal kvæstes. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis der er tordenvejr og lynnedslag i området, hvor du bader eller dyrker vandsport.

Novasel - Perskindol
  • Badning frarådes. Der er ikke større risiko ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet.
  • Undgå sejlads i både med master, da der er forholdsvis stor risiko for lynnedslag i masten.
  • Hold afstand til elektrisk ledende genstande som hegn og rørføringer.
  • Undgå unødig brug af mobiltelefoner, radio og kommunikationsradioer.
  • Undgå tårne, åbent terræn og strande. Søg i stedet indenfor og luk døre og vinduer.
  • Sæt ikke telt op ved master, skovbryn eller ved siden af enkeltstående træer. Der er relativt sikkert i tæt skov.
    Kilde: Respektforvand

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe