Tordenvejr: Få små tips der hjælper hunden gennem bragene

hunde kan være meget bange for tordenvejr

Tordenvejr og sommer – det hænger faktisk sammen i Danmark. Sommerperioden er ellers en dejlig tid, hvor din hund måske nyder at aftenturen er lidt længere, da sommeraftenerne er lange og lyse. I Danmark er sommer dog også højsæson for tordenvejr. Tordenvejr og høje bulder og brag kan opleves meget skræmmende for hunde. Du kan her få tips til at skabe tryghed for din hund med gode råd fra dyrlæge Pernille Hansen fra AniCura.

Hele 85% af al lyn og torden finder ifølge DMI sted i sommermånederne juni, juli og august. Hunde er jo særligt sensitive over for høje brag, og netop de høje brag fra tordenvejr kan være meget ubehageligt for hunden.

Bidro aflang Ledflex

Vi oplever generelt, at mange hunde bliver bange, når det buldrer og brager udenfor, hvilket kan komme til udtryk på forskellige måder. Nogle hunde reagerer ved, at de begynder at ryste, gør ophidset, bliver urolige eller gemmer sig bag ejeren. Årsagen er ofte, at hunden tidligere har haft en dårlig oplevelse med en høj lyd, som de husker tilbage på, og derfor bliver reaktionen tit værre, når de høje tordenbrag lyder, forklarer Pernille Hansen, der er dyrlæge hos AniCura Dyrehospital Skovlunde.

Dyrlæge Pernille Hansen har mere end 20 års erfaring med behandling af kæledyr med adfærdsproblemer og hun foreslår flere tiltag, der kan hjælpe hunde, der er reagerer voldsomt på tordenvejr.

hunde kan være meget bange for tordenvejr
Mange hunde er bange for torden og lyn. Hvis du kan, så undgå at hunden er alene når det er tordenvejr.

Tryghed hjælper den bange hund

Ligesom mange hunde reagerer på fyrværkeri nytårsaften, kan lyn og torden frembringe de samme reaktioner hos hunde. Det er jo imidlertid lidt sværere at forberede sig på tordenvejr i forhold til nytårsaften, og her har dyrlægen følgende gode råd:

Novasel - Perskindol

Det er vigtigt, at man ikke lader hunden være alene hjemme, hvis man ved, at der er varslet torden. Det kan nemlig være med til at styrke trygheden og nedtone angsten, at ejeren er til stede sammen med hunden og udviser ro – selv om det lyner og tordner udenfor. Hvis hunden vil gemme sig under eksempelvis sofaen, sengen eller i kurven, er det vigtigt, at man lader den gøre det, da det er hundens måde at tackle angsten på.

Hold uvejret ude

Mange hunde forbinder hurtigt lyn og regnvejr med torden, og derfor oplever mange at hunden bliver ængstelig allerede når det trækker op til uvejr. På den måde handler det om at skærme hunden for uvejret.

Når tordenvejret først lyder, kan hundeejere med fordel trække gardinerne for, da det blandt andet kan være med til skærme for blinkene, som ofte er med til at forstærke angsten. Derudover kan det også være en god idé at tænde lyset indenfor og sætte noget musik på, der kan medvirke til at fjerne hundens fokus fra tordenvejret – ligesom at lege med hunden, give godbidder eller lave træningsøvelser også kan være med til at flytte hundens opmærksomhed.

Brug angstdæmpende til den bange hund i tordenvejr

Det kan være en god idé at spørge dyrlægen til råds hvis du har en hund der har alvorlig angst under uvejr og torden. Det er nemlig muligt at få forskellig medicin og behandling, der kan være med til at hjælpe hunden og mindske angsten.

Hvis hunden gentagende gange er meget bange ved tordenvejr, kan det ofte være en god løsning med angstdæmpende medicin. Det har som regel den bedste effekt, hvis hunden får medicinen allerede inden, at angsten begynder, og derfor kan man med fordel give medicinen allerede, når der varsles om tordenvejr. Dog skader det ikke, hvis hunden først får medicinen, efter angsten har indtruffet, da det blandt andet kan hjælpe med, at hunden hurtigere kommer sig over angsten.

Hvis hunden fortsætter med at reagere på lyde og fortsætter med at have det dårligt, opfordrer Pernille Hansen til at man konsulterer sin dyrlæge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe