Har du husstøvmideallergi?

Du kan gøre forskellige tiltag for at mindske husstøvmider og forbedre din allergi.
Allergi for husstøvmider kan påvirke din hverdag. Se hvad du gøre for at mindske påvirkningen.

Hvis du ofte vågner og føler dig træt og uden energi, kan du lide af husstøvmideallergi.

Symptomer på husstøvmideallergi (også kaldet støvmideallergi og støvallergi) ligner forkølelsessymptomer som løbende næse, stoppet og/eller kløende næse, nysen og symptomer fra øjnene. Desuden oplever mange, at deres allergi over for husstøvmider kan give symptomer på astma.

Har du husstøvmideallergi?

Oftest er symptomerne værst i løbet af natten, og når man vågner om morgenen. Det skyldes, at husstøvmider trives godt, hvor der er fugtigt og varmt, og på den måde er sengen et ideelt sted, hvor de stortrives. Du eksponeres for dem i løbet af de mange timer, du sover.

Bidro aflang Ledflex

Ud over at din søvn kan påvirkes, og at du kan føle dig træt og uoplagt, kan din koncentration og produktivitet også påvirkes, hvis du ikke kan yde optimalt på jobbet. På samme måde kan børn have svært ved at koncentrere sig i skolen. Allergisymptomerne kan også få dig til at føle dig udkørt, irriteret og nedtrykt.

Hvis din allergi ikke bliver behandlet, kan den desuden føre til udvikling af allergisk astma. For at forhindre det, er det vigtigt, at du søger hjælp hos en læge eller en allergispecialist, så du kan få en diagnose og korrekt behandling, som er tilpasset dig.

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er små dyr, som tilhører spindlerfamilien. De er ca. 0,3 mm lange, hvilket gør, at de er svære at se med det blotte øje.

Novasel - Perskindol

Støvmider findes overalt, selv i de reneste hjem. De kan godt lide at leve der, hvor det er mørkt og fugtigt, hvilket betyder, at for eksempel madrasser, hovedpudebetræk og dyner giver ideelle leveforhold. Husstøvmider findes også i gulvtæpper, krammedyr, polstrede møbler osv. Miderne lever bl.a. af de døde hudceller, vi taber dagligt.

Husstøvmider er i sig selv helt ufarlige, men hvis du er allergisk over for dem, kan de være årsag til generende symptomer. Ved husstøvmideallergi er man overfølsom over for allergifremkaldende proteiner, der stammer fra midernes kroppe og deres ekskrementer.

Du kan desuden blive eksponeret for husstøvmider på offentlige steder, som for eksempel på arbejdspladser, på hoteller, i offentlig transport som busser og tog, når du er i kontakt med andre etc.

Symptomer på husstøvmideallergi

Symptomerne forekommer oftest hele året, men kan være særligt generende om efteråret og vinteren, hvor vi tilbringer mere tid indendørs. De fleste, som bliver allergiske over for husstøvmider, oplever deres første symptomer i børne- og ungdomsårene.

Du tænker måske, at din snøften og nysen skyldes, at du er forkølet? Hvis du har symptomer, som bliver ved med at vende tilbage, kan det i stedet være, at du er allergisk.

De mest almindelige symptomer på husstøvmideallergi er:

  • Gentagen nysen
  • Stoppet næse, kløende og/eller løbende næse
  • Kløende, rindende og/eller røde øjne
  • Vejrtrækningsbesvær, pibende vejrtrækning eller hoste

Husstøvmideallergi kan også påvirke din almentilstand, så du føler dig træt og uoplagt i løbet af dagen. Læs mere allergisymptomer

Dine behandlingsmuligheder

  • Få styr på din allergi! Målet med din behandling er, at du skal have så få gener som muligt.
  • Der findes forskellige behandlinger. Nogle fokuserer på at lindre dine symptomer, mens andre er rettet mod at behandle årsagen til din allergi.
  • Diskuter alternativerne med din læge, så I i fællesskab kan beslutte, hvad den bedste behandling for dig er.
  • Din læge tager hensyn til faktorer, så som hvor alvorlige symptomer du har, hvordan de påvirker dit daglige liv, din almene helbredstilstand og dine forventninger til behandlingen.
  • Læs mere om allergibehandling

Begræns din eksponering over for allergener

Ved at sørge for at begrænse mængden af husstøvmider du udsættes for, kan du reducere dine allergisymptomer, men det er svært helt at undgå allergener fra støvmider. Der er dog en del, du kan gøre for at mindske mængden af husstøvmider i dit hjem.
Læs mere

Lindring af dine allergisymptomer

Det kan være, at du har behov for medicin for at lindre dine allergisymptomer. Der findes flere forskellige former for behandling, som giver hurtig lindring. En del af disse er receptpligtige, andre receptfrie. Brug altid det, din læge ordinerer.
Læs mere

Behandling af årsagen til din allergi

Allergivaccination eller allergen immunterapi, som det også kaldes, behandler årsagen til din allergi ved at ændre dit immunforsvar, så det ikke reagerer på de stoffer (allergener), som ellers ville udløse allergiske symptomer. . Tal med din læge, om denne behandling kan være et alternativ for dig.
Læs mere

Allergi kan føre til astma

Har du husstøvmideallergi, er risikoen for, at du udvikler astma, op til tre gange størreend hvis du ikke var allergisk. Risikoen for astma er større, hvis din allergi ikke bliver behandlet. Derfor er det vigtigt, at du får en diagnose og korrekt behandling så tidligt som muligt.
Læs mere

Begrænser allergi dit liv?

Symptomlindrende medicin kan give hurtig lindring. Men hvis du fortsat har symptomer, og du er nødt til at tage større doser for at begrænse dine gener, så kan du måske have gavn af allergivaccination (allergen immunterapi).

Har du husstøvmideallergi?

Tal med din læge om, hvilken behandling der er bedst for dig.
Læs mere om allergivaccination

Her kan du læse om “7 tips til tøjvask”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe