Tips til din hæk

Tips til hæk - overvej hvilken hæk du ønsker - løvfældende eller stedsegrøn
Tips til hæk - vælg din hæk med omtanke.

En hæk er meget mere end den grønne afskærmning omkring din have. Den udgør et af de mest bestandige elementer i din have, og derfor bør du også vælge den med omhu.

Hækken er sjældent et element, der kun vedrører dig. Hækken grænser nemlig ofte op til din nabo, og så er I pludselig to om at bestemme. Her får du tips til din hæk.

Når hækken grænser op til naboen

I de tilfælde hvor hækken støder op til nabogrunden, handler det ikke kun om, hvordan hækken ser ud. Det handler i høj grad også om at blive enige og undgå skænderier og konflikter. Derfor er det bedst at gå i åben dialog med naboen og lægge alle kort på bordet. Hvad er det, du gerne vil have, og hvad ønsker din nabo sig? Derefter er det nemmere at finde de steder, hvor I er enige og så fokusere på det.

Bidro aflang Ledflex

Et godt råd når hækken støder op til nabogrunden er at vælge en hæk, der vokser hurtigt. Selvom I har et godt naboskab, er det stadig rart at have sin egen have nogenlunde uforstyrret. Derfor falder valget ofte på bøg eller liguster, der vokser rimelig hurtigt, og som samtidig bærer blade hele året.

Bøgehækken er en klassisk hæk at plante i skellet mellem to grunde, fordi den bærer blade hele året og derfor giver godt privatliv i haven.

Vælg den rigtige hæk

Når du skal vælge din hæk, er der især to større overvejelser at være opmærksom på. Ønsker du dig en stedsegrøn eller en løvfældende hæk, og ønsker du dig en klippet eller en uklippet hæk? De to valg har stor betydning for, hvilken hæk, der passer til din have og dine behov. Her får du tips til din hæk.

Novasel - Perskindol

Stedsegrønne hække

Fordelen ved en stedsegrøn hæk er, at du har god afskærmning omkring din have hele året, samtidig med at hækken bevarer sin fine grønne farve gennem efteråret og vinteren. Den mest almindelige stedsegrønne hæk er ligusterhækken, der trives i næsten enhver type havejord. Er du ikke vild med ligusterhækken kan du for eksempel vælge buksbom eller mahonia, der især egner sig til små hække.

Buksbomhækkenes små blade giver mulighed for en meget tæt og fin klipning, der blandt andet egner sig godt til anlagte haver.

hæk
Buksbom som hæk giver en tæt hæk og er nem at klippe helt lige.

Løvfældende hække

Løvfældende hække er ofte mere åbne end de stedsegrønne – både når de bærer løv og naturligvis også, når de ikke gør. Tjørn er dog et godt valg, hvis du gerne vil have en tæt hæk i sommerhalvåret. Tjørnen er nem at arbejde med, da den trives stort set alle steder – dog ikke, hvor der tidligere har været plantet tjørn. En lærkehæk er ofte mere åben, og fordelen ved lærk er, at du kan holde hækken meget smal. Dermed kan du undgå, at hækken kaster for meget skygge i haven.
Blandt de løvfældende hække har du også mulighed for at vælge en sort med lidt mere kulør. For eksempel vilde roser, pilea eller syren, der alle blomstrer smukt i sommerhalvåret.

Klippede hække

Fordelen ved en klippet hæk er, at du får et velplejet udtryk i din have. Der er mange forskellige typer af buske og træer, der egner sig fint som klippede hække. Dog er det vigtigt, at du er sikker på, at du har valgt en hårdfør sort, der kan genvækste og sårhele hurtigt. Når du klipper din hæk tilfører du nemlig sår til den, og det kræver ekstra kræfter fra hækken at hele.

Vi kender især liguster og bøg, som to klassiske sorter, der egner sig godt til at blive klippet, og som derfor omkranser en stor del af de danske haver. Du kan dog også vælge for eksempel naur, cypres eller taks, der også alle har gode betingelser for hækkesaksen.

Ligusterhækken er et sikkert valg, når det kommer til klippede hække, da den både er stedsegrøn og har små blade, der giver en fin og lige klipning.

Uklippede hække

Uklippede hække fylder meget, og derfor er de sjældent det optimale valg for dig og din nabo, da de vil optage meget plads mellem jeres to grunde. Når du vælger en uklippet hæk, skal du altså være sikker på, at du har den plads, der kræves. Fordelen ved de uklippede hække er dog mange – du slipper for arbejdet med klipningen, samtidig med at du får et mindre stringent udtryk i din have. Derudover har mange af de sorter, der egner sig som uklippede hække, smukke blomster og bær.

Der er rigtig mange forskellige sorter at vælge imellem, når det kommer til uklippede hække. Du kan eksempelvis vælge den stedsegrønne rhododendron, der findes i et vælg af farver og hybrider, men som dog kræver en god sur jord, for at klare sig. Også dronningebuske er et smukt valg med deres lyserøde blomster, mens syren, forsythia og vilde roser også er på listen over sorter, der egner sig godt som uklippede hække.

Rhododendron fåes i et væld af sorter og hybrider, så du kan få lige den farve blomster, du ønsker dig i din have.

Sådan planter du din hæk

Uanset hvilken hæk du beslutter dig for, er det alfa og omega, at du er omhyggelig, når planterne skal i jorden, så du sikrer din nye hæk de bedste betingelser fra starten. Her kan du læse tips til din hæk og om at plante en sund og stærk hæk:

  • Overvej først nøje, hvilken hæk du vil have. Husk, at den bliver fast inventar i haven i mange år.
  • Vælg det rigtige tidspunkt til at plante hækken. Efteråret er det ideelle tidspunkt til at plante din nye hæk, da jorden er både blød og lun.
  • Køb færdige hækplanter i potter. De kan sagtens fås i en højde på 1 meter, så du ikke skal vente i årevis på en hæk i en fornuftig højde.
  • Plant 4-5 planter pr. løbende meter, så får du en flot og tæt hæk. Plant eventuelt planterne forskudt i et zigzag-mønster – på sigt vil det give en bredere og tættere hæk.

Grav planterne ca. 30 cm. ned og dæk til med jord. Er jorden, som du har gravet op, meget lerholdig, bør du erstatte den med god muldjord rundt om planterne.

Vent med at klippe hækken i toppen, til den har fået den højde, du ønsker.

Kilde: Bauhaus

Vil du vide mere om hæk – læs her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe