Når vores kæledyr bliver ældre kræver det din opmærksomhed

seniorhund

Også vores kæledyr lever længere, og det kræver derfor ekstra opmærksomhed når du er ejer af en seniorhund.

Veterinærkoncernen AniCura deler erfaringer om seniorhunde og kæledyr, der – ligesom mennesker – i dag lever længere end tidligere. Som hundeejer bør man holde ekstra øje med aldersrelaterede komplikationer, da risikoen for sygdomme stiger.

Bidro aflang Ledflex

En af forklaringerne, ifølge chefdyrlæge Hanne Friis, er, at hunde kommer hyppigere til dyrlæge. Det er med til at sikre at sygdomstilfælde i højere grad kan opdages i tide.

– Hunde og katte har opnået en anden status i hjemmet, end de havde for år tilbage. Det skyldes, at de i større grad er blevet en mere integreret del af danskernes familie, og derfor kommer de også oftere til dyrlægen end tidligere, hvilket gør det muligt at opdage potientielle sygdomme i deres tidlige stadier, hvilket er yderst afgørende, forklarer chefdyrlæge i AniCura Danmark, Hanne Friis, og fortsætter:

– Derudover spiller kosten også en væsentlig rolle i, at hunde i gennemsnit lever længere og sundere end tidligere. Nu findes der nemlig bedre foderblandinger, som er specialdesignet til hver race, størrelse, aktivitetsniveau og livsstil. Ligeledes er der udviklet specialdiæter til hunde med bestemte sygdomme, hvilket giver hunden mulighed for at leve længere og bedre med kroniske tilstande som eksempelvis gigt, lever- og nyresygdomme, udtaler Hanne Friis.

Novasel - Perskindol

Din seniorhund kræver ekstra opmærksom

Som følge af at vores hunde kan blive ældre, kan der også følge komplikationer, der kræver lidt ekstra opmærksomhed:

Vi oplever, at mange aldersrelaterede helbredsproblemer overses eller fejltolkes af kæledyrsejere, da de opfatter disse som almindelige tegn på aldring. Men komplikationer som blandt andet tandproblemer, gigt, hjertesygdomme, diabetes og forhøjet blodtryk rammer oftere ældre hunde, og derfor er det væsentligt, at hundeejere kender til symptomerne, forklarer Hanne Friis og fortsætter:

– For mange hundeejere kan det være vanskeligt at aflæse sin hunds adfærd  og opdage potentiel smerte eller sygdom, da mange hunde har en tendens til at skjule deres ubehag. Dog er et godt råd blandt andet at være opmærksom på sin hunds appetit, drikkelyst, tissetrang og aktivitetsniveau samt nøje overvågning af eventuelle ændringer i vægten, da disse indikatorer kan være relateret til sundhedsproblemer. Desuden er det vigtigt at lægge mærke til, om ens hund sover uroligt eller går mere rundt end normalt, da det også kan være et signal på smerte, afslutter Hanne Friis. 

Dette skal du være opmærksom på med din seniorhund:

  1. Nedsat appetit
  2. Nedsat drikkelyst
  3. Tissetrang
  4. Ændring af aktivitetsniveau
  5. Ændring af vægt
  6. Urolig søvn
  7. Knuder
  8. Hævelser
  9. Dårlig ånde
  10. Nedsat syn

Kilde: AniCura Danmark.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe