Nikolaj Jacobsen: Haven er til at spille bold i

Nikolaj Jacobsen landstræner for herrehåndbold

Nikolaj Jacobsen er først og fremmest privat og familiemenneske. Alligevel kender vi ham som både indlevende, temperamentsfuld og med det kølige overblik på håndboldbanen som Danmarks landsholdstræner for herrehåndbold.

”Jeg tror ikke man lærer helt at lukke af for det, men man prøver jo så vidt muligt.” I fm. håndbold VM der i januar blev afholdt i Ægypten – og hvor Nikolaj Jacobsen med herrelandsholdet vendte hjem som Verdensmestre – blev sociale medier en måde at give sin menig til udtryk omkring håndbold men også personligt.

”Først og fremmest er jeg et familiemenneske og på den måde harmonerer det jo ikke så godt. Men altså man lærer at leve med det.” Nikolaj Jacobsen bruger af gode grunde ikke ret meget tid på sociale medier. ”At være landsholdstræner i håndbold, og træner for fodboldlandsholdet, er vel et af de mest eftertragtede jobs i Danmark. Så det skal man jo også gøre sig klart inden man siger ja til jobbet. Men jeg har det helt fint med det.”
De mange beskeder og meninger om landstræneren tager familien med et smil. ”Vi joker med det og i forhold til børnene bruger vi en del ironi og sarkasme og tager det på den måde ikke til os.”

Bidro aflang Ledflex

Vi glemmer at lade børnene have det sjovt

Nikolaj Jacobsen finder også plads til at være aktiv i foreningsmiljøet. Han træner datteren Sille og sønnen Linus i Gudme. Her har han selv været aktiv som spiller i mange af ungdomsårene, og nu er det en god følelse at kunne give noget tilbage. ”Gudme er en klub, som jeg har haft mange gode timer i. For mig handler det selvfølgelige om at have noget tid sammen med Linus, men også at kunne give noget tilbage til den klub, som har være med til at give mig en masse gode oplevelser.”

Og selv om landstrænerens tre børn har været og stadig er aktive på håndboldbanen, så er det vigtigt for Nikolaj Jacobsen, at håndbold skal være sjovt.

”Som forælder ønsker man det bedste for sine børn. Men nogle gange kunne man ønske et lidt mere afslappet forhold til det at være god. Nogen gange bliver det lige dødt nok, og man glemmer at lade børnene have det sjovt.”

Novasel - Perskindol

”Jeg har sagt til min børn, at jeg er ligeglad om de spiller på det ene eller det andet hold. Jeg håber bare de spiller håndbold når de er 28 – for så har de haft det sjovt. Det er det vigtigste for mig. Bare de kommer ud, får rørt sig og dyrket noget sport”.

Billedet af den store forælderinteresse og opbakning om børns sport så anderledes ud, da landstræneren var barn.

“Hvis jeg som barn spillede 20 kampe, så mine forældre vel 5-6 kampe. Hvis jeg ville til håndbold sørgede jeg selv for at komme til og fra træning. Der er vi jo et helt andet sted nu. Vi har forældre der ser samtlige træninger og samtlige kampe. Forældre der bakker rigtig meget op – og som blander sig meget. Og det kan både være godt og skidt. De unge mennesker skal måske også lære at kæmpe deres egne kampe – det behøver forældrene ikke altid at gøre for dem.”

Sommerens OL

Efter en fantastisk start på året som landstræner for et landshold der vendte hjem som verdensmestre, venter OL til sommer i Japan. OL blev som bekendt udskudt sidste år, pga. corona, og er planlagt afholdelse 23. juli – 8. august. Hvordan det afvikles og under hvilke restriktioner er endnu ikke kendt. Allerhelst kunne Nikolaj Jacobsen tænke sig et OL med tilskuere. ”Det er en mærkelig måde at spille landskampe på uden tilskuere. Det mærkede vi dernede (Ægypten). Der går rigtig meget af uden tilskuere, og der ryger rigtig meget stemning. Bliver OL med for mange restriktioner synes jeg det er ærgerligt, og man burde overveje om det er det værd at gennemføre et så stort event. Kan man gøre det med atleter og deltagere der er vaccineret og kan have det nogenlunde normalt – i hvert fald inde i OL byen – det må vi se.”

Nikolaj Jacobsen landstræner for herrehåndbold
Nikolaj Jacobsen glæder sig til OL – hvis det er forsvarligt at afholde uden for mange restriktioner.

En have med to mål

På spørgsmålet om Nikolaj Jacobsen er en handyman eller havemand er svaret et grinende nej. ”Jeg er ham der bare gerne vil have en græsplæne til at spille bold på. Og så to mål – så er jeg glad. Min svigermor kommer forbi og kan lide at gå i haven og tager ukrudt, og Lenette tager også sin tørn – så sørger jeg for hækken og græsset.”

Nikolaj Jacobsen, 49 år
Gift med Lenette og far til tre i alderen 22, 19 og 13
Bor i hus på Thurø

Karriere som spiller:
-1997: GOG
1997-1998: Bayer Dormagen
1998-2004: THW Kiel
2004-2007: Viborg HK

Karriere som træner:
2005-2007: Viborg HK (spillende assistenttræner)
2007-2012: BSV (assistenttræner)
2012-2014: Aalborg Håndbold
2014-2019: Rhein-Neckar Löwen
2017- : Dansk landsholdstræner

LÆS OGSÅ: Mette Blomsterberg mener børnene skal inddrages i køkkenet. Og vi skal lære at leve med lidt rod og klister på væggene.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe