5 tips til at bekæmpe madspild

Få tips til at undgå madspild

Den 29. september er det Danmarks nationale madspildsdag, hvor der er fokus på madspild landet over. Madspildsappen Too Good To Go har i den forbindelse lavet en guide med tips til, hvordan du kan give din madvarer en længere levetid, så det ikke ender sine dage i skraldespanden.

I Danmark smider vi hvert år 815.000 tons spiseegnet mad i skraldespanden. Det svarer i CO2e-udledning til 2.060.186 flyveture fra København til New York.

Det er et gigantisk miljøproblem, men faktisk er løsningen simpel. Du kan nemlig gøre en stor forskel ved at mindske dit madspild derhjemme – og dermed gøre noget godt både for klimaet og for pengepungen.

5 tips til at bekæmpe madspild derhjemme:

1 Madspildsjuice

Har du en halv pose spinat til overs eller måske to ensomme gulerødder liggende bagerst i grøntsagsskuffen? Brug det i en juice, der er den perfekte måde til at bekæmpe madspild af frugt og grønt. Og husk endelig ikke at smide den overskydende pulp væk. Det kan bruges i noget lækkert bagværk, så du kan få maksimalt ud af dine rester.

2 Kend din datomærkning

Mange er ikke klar over, hvad de forskellige datomærkninger betyder. Det medfører, at vi smider meget ud, der sagtens kunne være spist. Husk at “bedst før” kun er vejledende, hvilket vil sige, at hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises. Derimod betyder “sidste anvendelsesdato”, at du kan blive syg af varen, hvis datoen er overskredet.

Novasel - Perskindol

3 Giv dine krydderurter nyt liv

Ser din krydderurt eller salat lidt trist ud? Kom det i en skål med iskoldt vand, gerne med et par isterninger, og efter en halv time vil det være være sprødt og lige til at spise igen.

4 Frys rester ned i isterningbakker

Isterningbakker kan sagtens bruges til andet end isterninger. Brug dem for eksempel til at fryse overskydende kaffe og brug dine kaffe-isterninger i stedet for isterninger i en hjemmelavet iskaffe. Har du en sjælden gang en sjat vin i overskud, kan du også fryse det ned og bruge det næste gang du laver risotto eller rødvinssovs.

5 Tryl citrusskræller om til rengøringsmiddel

Gem skræller fra citrusfrugter i et glas med låg, fyld glasset med eddike og luk det godt til. Lad det stå et mørkt sted i ca. to uger. Bland 1/3 af blandingen med 2/3 vand i en sprayflaske og voila: så har du et billigt og miljøvenligt rengøringsmiddel til hjemmet.

Kilde: Too Good To Go – 5 tips til at bekæmpe madspild.

LÆS OGSÅ: Søren Vester: Man er nødt til at gøre noget for at der sker noget.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe