Vi bliver alle udsat for mange forskellige kemikalier fra mange forskellige kilder i vores hverdag. I det moderne samfund kan vi ikke undgå dette. Men vi kan begrænse mængden, vi bliver udsat for. Læs her tips fra ecolabel.
Kombinationen af de forskellige stoffer kan være hormonforstyrrende eller på anden måde sundhedsskadelig. Også selvom stofferne, hver for sig, ikke udgør en risiko i de mængder man udsættes for fra det enkelte produkt. Det er det, man kalder cocktaileffekten.
Her får du 8 tips til bedre kemi i hverdagen.
1 Luft ud hver dag
Luften indenfor kan faktisk være mere forurenet end luften udenfor. Derfor skal du sørge for, at luften hyppigt bliver skiftet ud. Og her er det ikke nok at tænke ”tjek”, fordi luftkanalen altid står åben. Det kræver gennemtræk at skifte luften ud. Miljøstyrelsen anbefaler, at du sørger for gennemtræk 2 x 5 minutter hver dag. Du kan fx gøre det til en god vane at lufte ud som det allerførste hver morgen, og lige inden sengetid, mens du børster tænder.
2 Vælg økologiske fødevarer
Vælger du økologiske fødevarer, slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Det er ikke kun frugt og grønt, der bliver produceret uden sprøjtemidler – det samme gælder de planter, der bruges til foder til økologisk opdrættede dyr. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladte i økologiske fødevarer. Det betyder, at du kan være med til at mindske belastningen af naturen, fremme bedre dyrevelfærd og reducere dit og din families indtag af sprøjtemiddelrester ved at vælge økologisk.
3 Hav fokus på det, der er tættest på kroppen
Jo tættere skadelige kemikalier er på dig, jo mere påvirker de dig. Det er derfor en god idé at være særligt opmærksom på skadelig kemi i plejeprodukter. Ikke mindst i cremer, makeup og deodoranter, som bliver på huden i mange timer. Den enkle løsning er at vælge svanemærkede plejeprodukter. De lever nemlig op til skrappe kemikaliekrav. Så undgår du at skulle læse indholdsdeklarationen og huske navnene på en masse kemikalier, du gerne vil undgå. Samtidig har produkterne været gennem en grundig kontrol, så du kan være tryg, når du vælger.
Svanemærkede plejeprodukter indeholder fx ikke parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Produkterne er også uden MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og så er der mange begrænsninger på og krav til brug af parfumestoffer i produkter til voksne – og et stort udvalg af parfumefri varianter.
4 Gør ofte rent
Når du fjerner støv, bliver hjemmet ikke bare renere at se på – det bliver også sundere at være i. Og måske er det ikke så tosset at minde sig selv om en af de dage, hvor rengøringen mest af alt føles som en tidsrøver, der oven i købet også tømmer dig for den sidste snert af energi. Rengøringen er vigtig, fordi kemikalier ophober sig i støvet. Vær opmærksom på, at det ikke er nok at støvsuge – der skal også tørres støv af en gang om ugen. Har du små børn, der kravler rundt på gulvet, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på.
PS: Rengøringsmidler med Svanemærket eller EU-Blomsten skader ikke naturen, når de skylles ud. Desuden er de effektive og drøje i brug.
5 Vælg Svanemærkede varer
Vil du gerne vælge varer med bedre kemi – og undgå at skulle læse lange indholdsdeklarationer og huske lange lister over kemikalier, du gerne vil undgå? Så kan du gå efter Svanemærket, som findes på omkring 200 forskellige produkttyper.
Fælles for alle svanemærkede produkter er, at de lever op til skrappe krav til kemikalier. Svanemærket stiller eksempelvis krav ved at udelukke en række kemikalier, der kan skade mennesker og/eller miljø eller ved at begrænse mængden af visse kemikalier i et produkt. Det gavner både din sundhed, når du bruger produkterne, og de mennesker, der fremstiller produkterne. Men det gavner også miljøet og vores fælles fremtid, at fx en shampoo eller et rengøringsmiddel ikke indeholder kemikalier, der skader naturen, når produkterne bliver skyllet ud.
Samtidig fremmer kemikaliekravene muligheden for at genbruge og recirkulere materialer fra de svanemærkede produkter, når fx sofaen er udtjent, eller dine gamle jeans er slidt helt op.
6 Sluk elektronikken
Er du en af dem, der tager mobilen med i seng og lader den ligge til opladning på natbordet? Så overvej, om en god bog, din kæreste og et vækkeur på natbordet måske vil kunne putte og vække dig lige så godt som mobilen. Og er du en af dem, der lader din computer stå tændt, fordi du ved, at du skal bruge den igen nogle timer senere? Så overvej at slukke den i de timer, hvor du ikke bruger den. Når du slukker elektronik, sparer du nemlig ikke bare på elregningen og din klimabelastning. Du sikrer også et bedre indeklima, da elektronik især frigiver kemikalier til omgivelserne, når det er tændt.
7 Vask tekstiler før brug
Kender du den situation, hvor du – samme dag, som du skal til fest – drøner fra butik til butik og desperat gennemgår tøjstativerne for at finde den rette påklædning? Den situation kan være god at prøve at planlægge sig ud af. Ikke kun fordi det vil minimere risikoen for et desperat fejlkøb, der efter brug en enkelt gang får permanent plads bagerst i skabet. Men også fordi du sjældent kan nå at vaske tøj, der bliver købt klokken fem minutter i fest.
Det er vigtigt at vaske nyt tøj, fordi du ved hjælp af 1-2 vaske kan vaske restkemikalier ud, inden du tager det på. Restkemikalier kan bl.a. give allergiske reaktioner og hudirritation – derudover er nogle af kemikalierne under mistanke for at virke hormonforstyrrende.
8 Lad nye ting dampe af – eller køb brugt
Når du køber nye møbler, tæpper eller andre ting til hjemmet, er det en god idé at pakke det ud et andet sted og at lade det dampe af udenfor, inden det kommer indenfor. På den måde bliver der afgivet færre kemikalier i de rum, hvor du og din familie typisk opholder sig flest timer i døgnet.
Når du køber brugte ting, undgår du dette – ligesom du også er med til at spare på jordens ressourcer og på budgettet.
TIP: Et enkelt godt tip er dog at lade være med at købe gammelt legetøj af blødt plastik. Legetøjet kan nemlig indeholde ftalater, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og som der ikke var lige så skrappe regler for før 2007, som der er i dag.
LÆS OGSÅ Guide til den gode håndhygiejne.