Tænk dig om og gør dine julegaver mere bæredygtige

Ideer til "grønnere" julegaver fra Ecolabel

Få tips til julegaver der både glæder modtageren og miljøet.

Julen handler om at give. Give kærlighed, give omsorg og give gaver. Særligt sidstnævnte fylder rigtig meget i december måned. Her får du Ecolabels 10 tips til, hvordan du kan give julegaver, der både glæder modtageren og miljøet.

Hvert år køber vi i Danmark tonsvis af gaver, og ifølge Danmarks grønne tænketank CONCITO udleder produktionen af alle vores julegaver cirka 1 million tons CO2. Det er i gennemsnit 200 kg CO2 per dansker. Samtidig bliver der brugt store mængder ressourcer. Derfor er det en god idé at tænke over sit forbrug til julegaver, hvis man gerne vil skåne miljøet.

Bidro aflang Ledflex

Der er flere muligheder

Det betyder selvfølgelig ikke, at du helt skal undvære gaverne til jul. Der er nemlig flere muligheder for at skåne både miljøet og pengepungen, når det kommer til julegaver. Både de gaver, du ønsker dig, og dem, du glæder andre med.

Tænk dig om

Start med dine egne ønsker. Hvad har du egentlig brug for? Hvad ville du blive rigtig glad for? De ting, du virkelig ønsker dig, kan du skrible ned på en ønskeseddel. Og tænk gerne bredere end det sortiment, som du ser i stormagasinernes kataloger. Måske kunne du ønske dig at komme på et kagekursus, hvis du længe har drømt om at blive bedre til forskellige kageteknikker? Måske kunne du ønske dig pasning af børnene, så du og din kæreste kan komme på weekendtur? Eller måske er dit abonnement til lydbøger lige udløbet? Med ønskesedlen i hånden har dine nærmeste en god chance for at finde noget, der ikke bliver gemt væk, glemt eller smidt ud. Hjælp eventuelt dit barn til også at tænke bredt, så det lærer, at gode gaver kan være mere end en fysisk ting med byttemærke på.

Gør dig umage

Det kan føles mindst lige så godt at give en god gave, som at få en – i hvert fald, hvis du har gjort dig umage. Det kan hurtigt komme til at virke som rent bestillingsarbejde at købe noget via et link på en ønskeseddel, uden at lægge yderligere tanke bag. Ønskesedler kan være gode at forholde sig til, hvis du er bange for at ramme helt ved siden af med din gave. Men måske du kan forsøge at stoppe op og overveje, om du kan gøre gaven lidt mere personlig. Har du i løbet af året tænkt på noget, der kunne glæde din mormor, din mand eller din gode ven? Hvis du fx har lagt mærke til, at din veninde altid vil låne den samme kjole – som du alligevel sjældent bruger – hver gang I skal i byen, kan du måske give hende den i julegave i år? Eller måske din kæreste, som altid har sine kort liggende løst i lommen, kan få glæde af en lækker pung?

Novasel - Perskindol

Køb julegaver af god kvalitet

Gå efter god kvalitet, når du køber julegaver. Produkter af høj kvalitet holder længere, kan betale sig at reparere og vil som regel kunne sælges videre til en god pris. Det er bedre for økonomien, og det er bedre for miljøet.

Giv gode oplevelsesgaver

Oplevelsesgaver kommer i mange afskygninger – og de er i langt de fleste tilfælde en mere bæredygtig løsning end materielle julegaver. Så hvis du vil give en oplevelsesgave, kan du enten give den slags gavekort, man køber, eller dem, man laver selv. Det kan fx være en biograftur, en lækker brunch, et klippekort til babysitning, et tegnekursus, klaver-timer eller en tur i skoven med picnickurv. Find på noget, der passer lige præcis til den person, du vil forære gaven til.

Giv hjemmelavede julegaver

Hjemmelavede julegaver er altid skønne – og ikke kun fra børn. Du kan fx kaste dig ud i at lave hjemmelavede bolsjer og putte dem i et fint dekoreret glas, du kan strikke en varm hue eller du kan lave et armbånd i din venindes yndlingsfarver. Det er ofte meget tydeligt at mærke den kærlighed og omtanke, der er lagt i gaven, når den er hjemmelavet.

Køb genbrug

Gå på jagt på det lokale loppemarked eller på en af de mange portaler, hvor man kan købe og sælge brugte ting. Overvej, om din modtager af gaven samler på noget, som ikke længere kan købes fra ny? Så prøv lykken med at finde det brugt. Det vil ofte bringe stor glæde, hvis man får den sidste tallerken til kaffestellet eller et litografi til samlingen. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for. Og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter.

Støt en god sag

Manden eller kvinden, der har alt, kan få noget, der gavner dem, som ikke har så meget. Eller noget, der gavner miljøet. Der findes mange organisationer, som giver dine penge videre til et godt formål. Så lav noget research og vælg den organisation eller det projekt, som du helst vil støtte. Giv donationsbeviset væk som gave – fx i en flot ramme.

Køb miljømærkede julegaver

Når du køber julegaver med Svanemærket eller EU-Blomsten, er du med til at mindske miljøbelastningen. Og uanset hvilket produkt du vælger, kan du være sikker på, at det er blandt de miljømæssigt bedste i sin kategori. Desuden sætter mærkerne skrappe krav til indholdet af kemikalier i produkterne. Det er bedre for miljøet – og for modtageren. På miljømærkdithjem.dk kan du få overblik over de miljømærkede produkter.

Mulighed for at bytte

Der kan opstå lidt mærkelig stemning, når der i dagene efter juleaften tikker SMS’er ind med efterspørgsler på byttemærker og gavebonner. Men tag det ikke ilde op. Det er nemlig bedre, at din modtager får byttet sin gave til noget, som vedkommende rent faktisk kommer til at bruge. Ellers ender gaven bagerst i skabet. Det er både spild af dine penge, spild af skabsplads – og spild af jordens ressourcer. Så selvom du har gjort dig umage med at finde en god gave, så sørg for en sikkerheds skyld for, at den kan byttes. Så slipper du for spild – og for akavet stemning.

Lav en julegavepulje

Hvis du synes, at gaveræset tager overhånd, kan du foreslå familien, at I finder et alternativ til, at alle skal give julegaver til hinanden. I stedet kan I fx smide alle navne på voksne i familien i en pulje, og så trække et navn hver. Så skal I hver især kun købe én voksengave. På den måde kan alle gøre sig mere umage med at købe det helt rigtige. Det gør desuden også måneden en anelse mindre stresset, når man ikke skal købe nær så mange julegaver.

Se også juletema her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe