Kan IoT overhovedet spare dig penge?

hus med Smart Home

Smart Home og elregningen: Kan IoT overhovedet spare dig penge?

Vi lever i en svær tid, hvor energipriserne overalt i verden har nået astronomiske højder. Den geopolitiske uro har gjort sit til, at prisen på energi har nået svimlende højder. Men andre eksterne faktorer, som for eksempel vindstilhed og for lidt nedbør, har fået de danske vindmøller og de svenske og norske vandværker til at skabe lidt for lidt energi. Og det sker netop i en tid, hvor mange hjem i de moderne samfund elektrificeres i stigende grad. Flere og flere har integreret forskellige smart home-enheder i hjemmet. Men skaber dette i dag et større problem, eller er IoT-enheder faktisk i stand til at sænke den samlede regning for energi i hjemmet?

Innovativ IoT-teknologi er skabt for besparelser

Det kan virke helt kontraproduktivt, at flere elektriske smart-home enheder i hjemmet rent faktisk skulle kunne sænke din samlede elregning. Men det er ikke desto mindre tilfældet. Der findes i dag flere forskellige IoT-fænomener og smart home-enheder, som kan integreres i hjemmet og derved skabe besparelser.

Bidro aflang Ledflex

App-læsning af elforbruget kan spare dig penge

Flere forskellige tech-selskaber indenfor energisektoren har udviklet forskellige enheder og gadgets, der hver især kan hjælpe med at skabe større transparens, overblik og kontrol over det private energiforbrug i hjemmet. Energiselskabet Watts har blandt andet udviklet en energi app, der kan vise forbrugerne, hvad el koster i de forskellige strømzoner. Men derudover kan appen også fortælle, hvornår på dagen strømmen er mest grøn. Det vil sige, at man både kan foretage besparelser for sin egen pengepung såvel som for klimaet.

Intelligent belysning i hjemmet

Et sted vi danskere bruger ekstremt meget energi er på belysning i hjemmet. Mange har stadig almindelige stikkontakter, der kræver manuel styring via stikkontakt for at tænde og slukke. Her er der ofte et meget stort energi- og pengespild, da man tit glemmer at slukke lyset et eller andet sted i hjemmet. Med smart belysning, der enten er timet eller styret via app, vil du ikke have samme problemer med tilfældige lyskilder, der bare står og brænder.

Særligt timede lyskæder som julepynt

Julen er på trapperne, og det betyder især julepynt og julelys. Men mange har i år helt droppet den store julebelysning grundet de høje energipriser. Det behøver dog ikke være så dyrt at skabe julestemning med lys i hjemmet. Man kan i dag benytte særlige julelyskæder, som kan times via smart plugs i hjemmet. Det betyder, at man kan tidsindstille dem til kun at være tændt i en særlig tidsperiode i løbet af en dag. Der er eksempelvis ofte meget julelys, som er tændt i løbet af natten, hvor folk sover. Eller i løbet af dagen, hvor dagslyset alligevel gør, at det ikke kan ses. Men det problem kommer man udenom via timede smart-lyskæder. Derudover er disse kæder ofte udstyret med særlig LED-pærer, som benytter mindre energi og som har klart længere levetid en andre traditionelle pærer.

Novasel - Perskindol

Fjernstyrede varmepumper for klog opvarmning af hjemmet

I dag er det også muligt at droppe gasfyret eller oliefyret til fordel for en elektronisk varmepumpe, som kan styre din husopvarmning på en klart mere intelligent måde. Varmepumper kan indstilles til forskellige varmegrader og til at varme i bestemte perioder. Derudover kan de kobles til en app, således at du kan styre dem via din mobiltelefon. Du kan starte opvarmningen i hjemmet fra parkeringspladsen på din arbejdsplads, når du er på vej hjem.

Smart termostater til vand og varme

Du kan også vælge at installere smart termostater i din husstand og derigennem få bedre styr på både energispild og pengespild. Hvis du vælger at droppe de gamle termostater i hjemmet til fordel for nye smart termostater, vil du nemmere kunne styre temperaturerne i hjemmet. Smart termostater kommer efterhånden i så intelligente udgaver, at de selv kan regne husstandens adfærd ud og derigennem selv aktiveres tiltag til gavn for både beboere og privatøkonomi.

Smarte hårde hvidevarer

Der er også penge at spare ved brug af smarte hårde hvidevarer, som kan styres og indstilles intelligent via app. Her er der mulighed for at starte opvasken i køkkenet eller vaskemaskinen med snavsetøjet på strategisk udvalgte tidspunkter, hvor strømmen er billigst. I stedet for selv at stå op og sætte vasken over midt om natten, hvor strømmen oftest er billigst i Danmark, så indstiller du bare maskinen til at gøre det automatisk.

Beskyt hjemmets IoT-enheder mod cyberkriminalitet

Der er masser af fine fordele ved at benytte sig af IoT i hjemmet. Som vi kan se, er der både klimamæssige såvel som pengemæssige fordele at hente. Men de mange fordele kommer dog også en med vis risiko. IoT er internetbaserede enheder i hjemmet, og alt, hvad der er internetbaseret, bærer i sig selv en indbygget risiko for at kunne blive hacket. Man kan heldigvis komme omkring store dele af problemet ved at installere en VPN på sin router i hjemmet. Det vil betyde, at samtlige enheder, som kobler sig på hjemmets router, vil være beskyttet af den pågældende VPN. Derudover kommer en VPN-tjeneste også med andre fordele. Som for eksempel ekstra funktioner som ad blocker, der blokerer enhver indtrængende pop-up-reklamer på din enhed. Funktionen kan også advare dig om mulig malware og virus på eventuelle filer, du ønsker at downloade, eller hjemmesider, du ønsker at besøge.

Smart Home og elregningen: Kan IoT overhovedet spare dig for penge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe