Vælger du hamster, marsvin eller kanin?

kanin

Overvejer du at købe et mindre dyr, men er usikker på, hvilket dyr der vil passe bedst til dig? Så vælger du hamster, marsvin eller kanin? Her kan du læse mere om, hvad det indebærer at have og passe hamster, marsvin og kanin.

Vælger du hamster, marsvin eller kanin?

Hamstere, marsvin og kaniner er alle sammen populære og meget almindelige kæledyr, som er nemme at passe, men har meget forskellige levealder. Hamsteren lever som regel mellem 2 og 3 år, mens marsvin og kanin lever længere. Både marsvin og kanin elsker at have selskab, mens hamsteren trives bedst alene.

Hamster

Hamster

Levealder: 2-3 år

Bidro aflang Ledflex

Kost: Hamsteren er altædende og har brug for en varieret kost. Køb de rigtige foderpiller og suppler med grøntsager og lidt frugt

Pasning: Hamsteren har brug for et stort bur med en hule at sove i og en bakke, hvor den kan gå på toilettet. I bunden kan man lægge et blødt, luftigt materiale, f.eks. strimlet køkkenrulle.

Aktivering: Hamsteren er et meget aktivt lille dyr, og det er vigtigt at indrette buret med hylder, stiger og hjul. Sørg for at hjulet er sikkert, sådan at hamsteren ikke kan komme i klemme.

Novasel - Perskindol

Håndtering: Det er nemmest at tage hamsteren op ved at fange den i den ene eller begge hule hænder, som du holder rundt om hamsterens krop. Du skal håndtere hamsteren tit og ofte for at få den tam, og helst fra den er helt lille. Hvis man skal have et par eller en gruppe hamstere til at leve sammen er det bedst at vælge kuldsøskende og lade dem vokse op sammen.

Marsvin

Marsvin

Levealder: Omkring 6 år

Kost: Hø, grene og bladgrønt. Det er vigtigt, at marsvin får C-vitamin nok. Det kan den få ved at spise peberfrugt og hvidkål i små mængder. Man kan også købe C-vitaminpiller i dyrebutikker.

Pasning: Marsvin skal holdes i et bur af rustfrit stål, plast eller glas, der står et roligt sted, beskyttet mod direkte sollys og fugt. Bunden dækkes af et tykt lag halm. Det er vigtigt, at buret bliver renset hver dag, så marsvinet ikke får sygdomme på grund af dårlig hygiejne.

Aktivering: Det er vigtigt, at marsvinet kommer ud af buret mindst én gang om dagen. I buret bør den også have noget aktivitetslegetøj, f.eks. en høbold.

Håndtering: Hold altid dit marsvin med begge hænder, den ene hånd under bryst og mave, med den anden hånd støtter du bagbenene.

Kanin

kanin

Levealder: 8-10 år, i visse tilfælde kan de blive op til 15 år

Kost: Hø, grene og bladgrønt

Pasning: Det er vigtigt, at kaniner har så stort et bur som muligt. Dæk bunden med et tykt lag halm, som kaninen kan grave og lege i. Kaniner kan sagtens bo udendørs året rundt, så længe de kan gå ind i et tørt, rent hus uden træk, hvis det bliver for koldt. Det er meget nemt at få kaniner til at blive renlige, her kan du læse mere om, hvordan du træner.

Aktivering: Der findes mange former for aktivitetslegetøj og -muligheder til kaniner , f.eks. høbolde, tricktræning, fodersøg, gravanlæg mm. Hvis du vil lære din kanin at gå i snor, kan du gradvist lære den at have sele på ved at belønne den med små godbidder, når du træner.

Kilde: Agria

Læs også her, hvis du vil undgå hunkatten får kattekillinger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe