Udskift det gamle asbesttag

asbesttag

Er du i fuld gang med at oppe din bolig og står du overfor et nyt tag som det næste projekt, så er det nok en rigtig god idé lige at undersøge hvilket slags tag det er der skal skiftes ud, for hvis der er tale om et asbesttag, så er der en masse der er vigtig viden som du skal kende til, før du selv giver dig i kast med dette projekt.

Asbestsanering er en stor opgave, der skal varetages forsigtigt

Tilbage i 1960’erne og helt frem til 1984, troede man at man havde fundet et fantastisk materiale til tag på boligerne i Danmark. Tagene var for det meste bølgeformede eternitplader med indhold af asbest som virkede som et slags brandhæmmende materiale. Det var vældig smart, indtil at man i 1984 fandt ud af, at asbest er utrolig skadeligt for vores kroppe at indånde støvet fra.

Bidro aflang Ledflex

Da man først fandt ud af at de ellers så fine eternitplader som tagmateriale ikke var helt så smarte som først antaget, stoppede man med at lægge asbesttag på huse. Der var dog intet krav om at de huse der allerede havde fået tagbelægningen med asbest, skulle udskifte dette, for skaden fra asbesten sker først i forbindelse med brud på pladerne, men som det er med så meget andet, så er der en vis levetid hvorefter det er nødvendigt at se på nyt alternativ og en asbestsanering kan være en stor opgave for den almene boligejer der ellers klarer det hele selv normalt.

De farlige asbestpartikler er så små og fine at selv dit nabolag er udsat ved nedtagning af asbesttag

Når man skal udskifte det gamle asbesttag, er der efter opdagelsen af det skadelige ved asbest blevet stillet en masse krav til selve afmonteringen og afskaffelsen af tagpladerne. Det kan være vanskeligt at boltre sig rundt i de mange regler herom og det handler ikke kun om at overholde reglerne, men det handler også om at man sikrer sig selv og sit nabolag imod asbest og derfor ikke risikerer at gøre dette forkert.

Det er som skrevet ikke selve eternitpladen der er et problem at afskaffe, men selve støvet herfra. Pladerne frigiver intet støv når det bare ligger som da de blev monteret, men der skal ikke meget til før at pladerne frigiver den farlige støv, f.eks. vil blot et lille knæk være meget farligt for dig og dit nabolag.

Novasel - Perskindol

De små støvpartikler er formet således at de sætter sig i lungernes væv og skaber problemer der kan give kronisk sygdom. Disse små partikler har for det første denne anderledes form der kan kroge sig ekstra ind i lungevævet, men de er også så små at man slet ikke opdager når de letter med den mindste vind og flyver videre igennem nabolaget. Det er altså ikke kun dig der skal fjerne pladerne der kan risikere at omgås asbesten, men også dine naboer.

Når du fjerner et asbesttag, kan du altid helgardere dig selv med dragt og maske, så din egen krop er skærmet mod evt. udslip af asbest, men du kan altså aldrig vide dig sikker på om din nabo også er skærmet eller bliver indendørs. Det er derfor anbefalet at hvis man ikke ved hvad man laver, så får man nogle professionelle folk til at hjælpe med asbestsaneringen.

Det anbefales at benytte sig af en professionel, da asbestsanering er krævende

Når du får professionelle folk til at stå for asbestsaneringen, sikrer du for det første at der mindskes for risikoen for at der sker et asbestudslip. De professionelle er pakket ind med den nødvendige påklædning men vil også have det helt rette udstyr til nedtagningsopgaven. Ikke nok med det, så sørger virksomheden også for at komme af med det gamle tag der indeholder asbest på korrekt vis og du skal derfor heller ikke bekymre dig om denne del ved projektet ”nyt tag”.

Det kan for mange personer virke som en stor udgift at få nedtaget asbestholdigt tag af professionelle folk og især hvis man selv er handy så kan det virke lidt skørt at bruge så mange penge på dette punkt. Du kan også sagtens selv fjerne dit asbesttag, men det kræver at du har læst reglerne for nedtagning og afskaffelse ordentligt igennem, så du gør det rigtige fra start til slut.

Det du skal være særligt opmærksom på når du tager et asbesttag ned er, at du starter ud med at have det helt rigtige værktøj, så du ikke risikere at knække nogle af pladerne ved nedtagning. Asbesttaget er ikke som sådan farligt når det er lagt og ikke bliver arbejdet med, men med det samme det bliver håndteret og især hvis der skulle ske et knæk, vil der frigives disse farlige asbestpartikler til luften.

Du skal derfor være forsigtig og hele tiden løbende lægge pladerne i en gennemsigtig sæk, der lukkes til før sækken skal sænkes til jorden. Du må ikke bare smide pladerne ned, heller ikke hvis de allerede er pakket i en lukket sæk, men du skal forsigtigt få pladerne fra taget ned til jorden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe