Kendte danskere: Arkitektur og designs

Arne Jacobsen værelse 606 på SAS Royal hotel i København
Værelse 606 på SAS Royal hotel i København indrettet af Arne Jacobsen i 1960.

I Danmark er vi kendt for vores danske møbeldesigns, og selv flere i udlandet har hørt navne som, Arne Jacobsen, Hans Wegner og mange flere. Hvis du er en smule kendt inden for møbelverdenen, har du uden tvivl også hørt disse navne før!

Dog, hvis tilfældet er, at du ikke har, kan du læse lidt mere om dem i denne artikel. Det er altid godt, at kunne tale lidt med omkring middagsbordet – især hvis du er omgivet af møbel- og designinteresserede.

Bidro aflang Ledflex

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen er efterhånden et berygtet navn inden for den danske møbelverden. Han er næsten lige så kendt i udlandet, som han er herhjemme i Danmark. En enkelt søgning på hans navn på internettet – og al information omkring den danske designer kommer frem på engelsk.

Han dimitterede fra Kunstakademiet i København tilbage i 1927 og arbejdede efterfølgende som arkitekt. Hans gennembrud kom kun to år efter hans dimension – nemlig i 1929 – hvor han tegnede Fremtidens Hus sammen med Flemming Lassen. Fremtidens Hus var til Akademisk Arkitektforenings Bygge-og Boligudstilling.

Arne Jacobsen var med til at etablere moderne arkitektur i Danmark, som vi kender den idag. Efter 2. verdenskrig begyndte han dog at designe en mere regional modernisme. Til slut prøvede han sig også af med minimalistisk arkitektur, hvorefter han fandt interesse i møbler. Arne Jacobsen blev derefter meget populær for sine totalløsninger, når han designede en bygning. Han designede nemlig ikke længere blot bygningerne, men også dets interiør.

Novasel - Perskindol

Hans Wegner

Hans Wegner blev i tidernes morgen først og fremmest udlært snedkersvend og derefter studerede han på Kunsthåndværkerskolen – som i dag er kendt som Det Kongelige Akademi, Arkitektur, Design, Konservering. Han var efterfølgende faktisk ansat hos den kendte Arne Jacobsen fra 1940 til 1943. Her var han blandt andet med til at designe interiør til Aarhus Rådhus.

Hans Wegner har designet mere end 500 stole, hvoraf mange af hans stole stadig er i produktion den dag i dag. Hans møbeldesigns blev yderst populære og han var altid dedikeret til sine designs. Hans Wegner forsøgte altid at forstå træets natur og udnytte de muligheder, som træet udbød.

Wegner blev også hurtigt kendt internationalt, og hans gennembrud kom i forbindelse med hans nyfortolkningen af kinastolene. For eksempel skabte han “Den Runde Stol”, som specielt fik international opmærksomhed, da den var på amerikansk tv i forbindelse med en tv-duel blandt John F. Kennedy og Richard Nixon.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe