Guide: Sådan holder du gulvet rent

Guide til rent gulv
Vær opmærksom på hvordan du rengør og vedligeholder dit gulv. Læs guiden her.

Guide i 5 trin: Sådan holder du dit gulv rent i en coronatid

På grund af corona er hygiejne i endnu højere grad end tidligere kommet på dagsordenen i mange danske hjem. Men hvordan holder man egentlig bedst de store gulvoverflader fri for skidt og snavs – og ikke mindst virus? Gulvvirksomheden Timberman giver her en guide til, hvordan du bedst muligt rengør og vedligeholder dit gulv.

De fleste parcelhuse er ifølge Danmarks Statistik større end 125 kvadratmeter. Det efterlader et omfattende gulvareal, hvor der kan sætte sig store mængder af sundhedsskadeligt skidt med støvmider, bakterier og virus. Ifølge Ole Quist fra gulvvirksomheden Timberman er hjemmets gulve derfor et oplagt sted at sætte ind i forhold til hygiejne – særlig i en coronatid:

Bidro aflang Ledflex

Selvom de udgør en meget stor overflade i hjemmet, overser mange gulvene i det daglige. Hver eneste dag trækker vi mange uhygiejniske organismer med ind via vores sko og strømper. Disse hober sig op over tid, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på at holde gulvene rene for at sikre en god hygiejne.

Men hvordan vasker og vedligeholder man egentlig bedst sit gulv – uden at risikere at gøre mere skade end gavn? Ole Quist giver her en guide i fem trin til rene og hygiejniske gulve:

1. Vælg en hygiejnisk overflade

For at holde gulvene rene er det først og fremmest vigtigt at vælge en gulvtype med en rengøringsvenlig overflade. Det sparer nemlig en masse tid og kræfter på sigt:

Novasel - Perskindol

– Vil man prioritere hygiejnen, er det vigtigt at vælge et gulv, som har en overflade, der letter den daglige rengøring fremadrettet. Her er hårde gulvtyper som vinyl, korkgulve med vinyloverflade, klinker og træ alle gode bud. På trægulve kan en innovativ overfladebehandling som Easy to Clean også være en rigtig stor hjælp i den daglige rengøring. , fordi støv og skidt ikke på samme måde sætter sig fast i årerne.

2. Forebyg skader

Gulvene udsættes hver dag for alt lige fra mudrede støvler og hundepoter til rullende kontorstole. For at holde gulvet rent er det derfor vigtigt at forebygge skader ved at beskytte gulvet mod slitage:

– Det er vigtigt at minimere det daglige slid for at holde indeklimaet sundt. Støv og snavs sætter sig nemlig nemt i ridser og huller, hvor det bliver ekstra synligt. Og hvis man ikke forsøger at undgå dem, bliver det sværere og sværere at holde gulvet rent med tiden, siger Ole Quist og uddyber:

– Derfor er det for eksempel en god idé at placere måtter ved indgangspartierne – både udenfor og indenfor – og tage skoene af indenfor, så man ikke trækker jord, småsten og regnvand med ind, som kan give ridser og fugtskader. Det er også en god idé at have en køreplade under kontorstolen og placere filtbrikker under stoleben og andre møbler, der bliver flyttet ofte.

3. Støvsug gulvet

Næste punkt på dagsordenen er støvsugning. Her er mange ofte ikke så grundige, fordi gulvet skal vaskes lige bagefter, men ifølge Ole Quist er det en god idé at være omhyggelig:

– Hvis man vil rengøre gulvet grundigt, er støvsugning et vigtigt trin, som fjerner det øverste lag skidt. På den måde kan man komme helt ned i dybden og opløse det snavs, som sidder fast. Er man for hurtig med støvsugningen, risikerer man derfor bare at tvære skidtet fra overfladen ud over hele gulvet i stedet for at fjerne det.

Regelmæssig støvsugning er desuden også med til at forebygge skader. På den måde risikerer man ikke at ridse gulvet med småsten eller andet, som ligger på gulvet.

4. Vask gulvet rigtigt

Når man har støvsuget sit gulv, er det klart til at blive vasket. Og her er det vigtigt, at gulvet bliver vasket rigtigt – ellers kan man nemlig risikere at gøre mere skade end gavn:

– Forskellige gulvtyper og overfladebehandlinger kræver forskellige vaskemidler. Og hvis man ikke vil risikere at skade sit gulv ved at vaske det, er det derfor vigtigt at vide, hvilken gulvtype man har. Og hvordan det er behandlet, og hvordan man skal vaske lige netop den type, forklarer Ole Quist og uddyber:

– Og her er et trægulv ikke bare et trægulv. Hvis det er sæbebehandlet, skal det for eksempel vaskes i natursæbe i en passende farvevariant. Og hvis det er lakeret, skal man anvende en sæbe, der er velegnet til gulve med en overflade i lak, vinyl eller laminat. Universalrengøring bør kun anvendes til glaserede klinker og laminatgulv.

Ved trægulve er det desuden vigtigt at bruge en hårdt opvredet gulvklud eller -moppe uden for meget overskydende vand. Trægulve har nemlig ikke godt af for meget fugt. Det kan derfor også være en god idé at tørre gulvene efter med en tør klud eller moppe.

5. Husk optimal pleje

Sidst men ikke mindst er det en god idé at pleje gulvene jævnligt for at holde dem rene og pæne. Ligesom ved vasken afhænger plejemidlet også i høj grad af overfladen og gulvtypen:

– Mange glemmer at pleje deres gulve og tænker, at en gulvvask i ny og næ er nok til at sikre et rent og holdbart gulv. Og hvis man bruger et specialvaskemiddel, som er særligt tilpasset gulvtypen, kan man da også lade der gå længere tid mellem plejebehandlingerne. Typisk vil der nemlig være tilsat plejende ingredienser. Det mest optimale er dog stadig at pleje dem særskilt en gang i mellem ved for eksempel at give trægulvet en ny sæbebehandling– igen afhænger plejen af typen og overfladen.

Er man i tvivl om, hvordan man bør vaske og pleje sit eget gulv derhjemme, kan man altid spørge til råds hos producenten eller forhandleren, understreger Ole Quist.

LÆS OGSÅ: Guide – sådan giver du soveværelset en kærlig hånd.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe