hyggelig stue med god akustik

Sådan får du bedre akustik i hjemmet

Sådan får du bedre akustik i hjemmet

Mange mennesker plages af dårlig akustik i boligen. Dårlig akustik i boligen kan være direkte ubehagelig at være i.  Det er der flere grund til, men også flere løsninger på. Flere løsninger er rimelig lette at forbedre akustikken med.

Hvad er akustik

Når man taler om akustik, er det en beskrivelse af, hvordan lyden opfører sig i et rum. Hvor længe lyden bliver hængende og svinger i rummet. Hvordan akustikken opfattes er forskelligt alt efter rummets form og de materialer, det er lavet af.  

Store overflader og hårde materialer giver typisk en dårlig akustik. Jo større, hårdere og glattere overfladerne er i store og åbne rum, jo dårligere vil akustikken opleves. Det kan være et problem i mange hjem, da det de senere år har været en trend at indrettet sig med hårde materialer.

Det kan opleves indirekte stressende og ubehageligt at opholde sig i et rum med dårlig akustik. Lyden fra samtaler blandes med lyde fra rummet som glas og bestik. Det virker forstyrrende, da lyden er lang tid om at dø ud.

Få god akustik i hjemmet

Du kan ”bremse” lyden ved at bruge absorberende materialer. Lodrette flader – som to bare vægge – lader lyden vandre. Det betyder, at det måske ikke er nok at have bogreol og gardiner på den ene væg. Du bør også have noget der bremser lyden på den anden væg. F.eks. billeder og bløde møbler op ad væggen.

Indretningstips til bedre akustik i boligen

Tæpper og tekstiler

Tæpper og tekstiler som puder, gardiner og f.eks. polstrede møbler bidrager til en behagelig akustik. Det skaber også en rar atmosfære og hyggelig indretning. Tykke tæpper dæmper lyden mere end tynde tæpper, men det hele bidrager til en bedre akustik.

Bløde møbler

Akustikken bliver oftest bedre jo flere møbler der er. Det er dog ikke altid det passer ind i rummet. Vil du indrette dig med få møbler, bør du gå efter de møbler, der bidrager til at forbedre akustikken. F.eks. en blød sofa og lænestol er gode lyddæmpere.  

Reoler kan fordele lyden

En bogreol op ad væggen er godt for akustikken og absorberer lyden. Bøgerne virker lyddæmpende, da de bryder den glatte overflade.

Akustikbilleder

Du kan vælge at bruge akustikbilleder som vægudsmykning og kunst. Akustikkunst er billeder, der er blevet direkte påført på lydabsorberende plader. Bagbeklædningen er lyddæmpende, og det bidrager til en bedre akustik. For optimal virkning bør billederne dække mindst 10-20% af vægarealet.

Lydabsorberende loft

Har du brug for en mere effektiv løsning på akustikken, kan du vælge at montere lydabsorberende loftselementer. Afhængig af din smag og indretning kan du vælge helt hvide og enkle elementer. Du kan også vælge at eksperimentere med farver og geometri efter din smag.

Lydabsorberende gulve

Den mere omkostningsfulde løsning på akustikproblemet er at vælge akustikgulve. Akustikgulve har et mellemlag af kork. Det sikrer, at du næsten intet kan høre fra hverken stilethæle eller støj fra underetagen.

Sådan får du bedre akustik i hjemmet.

More Stories
Ny hoveddør kan ændre husets stil.
Ny yderdør – det skal du overveje