Hvordan kan du spare på energien?

energi

Den bedste måde at spare penge, er at spare på energien. Mange danskere har allerede energieffektive apparater, så det kan være svært at spare meget. Men måske du alligevel har vaner, der kan blive bedre? Dansk Energi har gode råd nedenfor: Hvordan kan du spare på energien?

Start med små ændringer i energien

Den bedste måde at spare penge, er at spare på energien. Derfor er det oplagt at gå sin husstand og sine vaner igennem for at se, om der er noget at hente. Det kan for eksempel være at sætte tørretumbleren eller opvaskemaskinen i gang sent om aftenen, da strømmen er billigst om natten.

Bidro aflang Ledflex

Derudover handler det om at slukke lyset, når du forlader et rum og slukke helt for apparater, der er på stand by-funktion. Du kan også droppe de langtidsbagte retter, da ovnen er blandt de hårde hvidevarer, der bruger mest strøm. Eller skrue lidt ned for temperaturen i boligen. Tag en trøje og sutsko på fremfor at skrue en ekstra grad op.

Energirenovering er måske løsningen

Varmepumper er cirka 3 gange så energieffektive som olie- og gasfyr. Derfor er det især de gas- eller olieopvarmede husstande, der kan hente penge ved at begrænse deres varmeforbrug op mod vintermånederne. En anden mere langsigtet løsning til at spare på energien til varmebehov, er at overveje energirenovering.

De fleste danskere har allerede ganske energieffektive apparater, så det er ikke let at spare meget mere på strømmen. Men når du skifter strømforbrugende apparater – alt fra hårde hvidevarer til pærer i dine lamper – så vælg de mest energieffektive.

Novasel - Perskindol

6 GODE ELVANER

Med gode energivaner skærer du toppen af din elregning.

 1. Fyld vaskemaskinen op
  I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.
 2. Vask ved 20 eller 30 °C
  Vask tøjet ved 20 i stedet for 40 °C og 30 i stedet for 60 °C. Halverer du temperaturerne fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget.
 3. Brug tørresnoren
  Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler.
 4. Sluk, når du går
  Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i.
 5. Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren
  For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. For hver grad, temperaturen kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.
 6. Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned
  Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.

  Kilde: Energistyrelsen/sparenergi.dk

Kilde: Danskenergi.dk

Hvordan kan du spare på energien? Se tips ovenfor.

LÆS OGSÅ: Hvor meget større bliver min elregning? Se mere her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe