Begynd at forspire og prikle nu

I det tidlige forår kan du forspire og prikle

Inviter foråret indenfor – begynd at forspire og prikle nu.

Du kan invitere foråret indenfor og glæde dig over det liv der tager form i din så- og plantebakke. Nogle planter kan sås tidligt på året. Det kan f.eks. stokrose, pelargonie, chili, artiskok og kæmpeverbena. Disse frø behøver ikke meget tid for at vokse sig stærke inden de skal flytte ud.

Bidro aflang Ledflex

Et godt råd er dog altid at tjekke frøposens bagside. Hvis man starter tidligere end anbefalet, kan man få høje og dinglede planter at plante ud, når frosten er væk og jorden tilstrækkelig varm.

TIP!

Brug så- og priklebakker til at forspire i. Herfra kan du prikle planterne til større potter. Du kan erstatte priklebakker med almindelige plantebakker.

Når forspire dine planter, skal du prikle dem, for at give dem de bedste betingelser for at vokse sig store og flotte. Har dine planter ikke plads nok, vil de stoppe med at vokse eller blive ranglede at se på.

Hvad er det at prikle?

At prikle er ganske enkelt at ompotte eller omplante sine små spirende planter.

Novasel - Perskindol

Når man i det tidlige forår har forspiret, bliver planterne på et tidspunkt så store, at de skal prikles (omplantes) i noget større. Omplantningen til en større potte kaldes at prikle.

TIP!

Når du har bredsået vil der pludselig være mange frø der begynder at spire. De har typisk et lille område at brede sig på, og der vil hurtigt ikke være hverken plads eller næring nok. Så er det tid til at prikle planter.

Klar til prikling

Når dine planter har udviklet blade, har de brug for mere plads til at udvikle sig på. Tag ikke fejl af kimblade, som er blade, der foldes ud, når den lille spire vokser op fra såbakken. Blade skal ligne dem, som planten har, når den er udvokset.

Når planten er klar til prikling, skal du bruge så- og priklejord. Du vil gerne give de små planter de bedste betingelser for at vokse sig store og flotte, og derfor er så- og priklejord bedst egnet. På den måde er du sikker på, at planterne får den næring de har brug for.

Tip!

Når du prikler planten til en større potte, så vær opmærksom på at planten har sit rodnet med. Rodnettet er forudsætningen for at planten kan vokse.

Sådan prikler du

  • Start med at fylde fugtig priklejord i de nye (og større) potter
  • Herefter laver du et hul i jorden med en priklepind eller med din finger
  • Den lille plante tages/lirkes FORSIGTIGT ud af potten og flyttes til hullet i den nye potte. Hvis du har bredsået i én bakke, skal du forsigtigt skille hver enkelt plante ad, før du kan flytte dem.
  • Herefter lægges lidt ny priklejord omkring planten. Tryk jorden fast så planten står godt.
  • Sørg for at give planterne vand, når de trænger, men pas på ikke at overvande dem.  

Begynd at forspire og prikle nu så du kan kickstarte foråret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe