Vi kender Claus Dalby og hans vidunderlige have fra både tv-programmer og hans godt 30 bøger om blomster og haveindretning. Selv opdagede han sin store haveinteresse ved et tilfælde.
Et besøg hos kunstneren Anne Just i 1996 skulle vise sig at blive livsændrende for Claus Dalby. I sin egenskab af forlægger var han altid på udkig efter nye forfattere. Han havde hørt om Anne Justs have i Nordjylland, og efter besøget var Claus Dalby fuldstændig bjergtaget af stedet. Fra den dag var han havemenneske.
Indretning, farvesammensætninger og design har altid haft Claus Dalbys store interesse. Også i en helt ung alder.
”Jeg var jo et mærkeligt barn, der allerede som 10-årig gik på Den Permanente, i Illums Bolighus og Panduro Hobby. For 25 år siden blev min interesse for farver og indretning ført ud i haven. Så brød det jo ud i lys luge. Jeg har altid interesseret mig for design, og så har jeg efterfølgende ført det uden for.”
Det blev min egen stil
Claus Dalbys 4000 kvm store have består af omkring 15 rum. Til at starte med kom inspirationen fra bl.a. rejser til England og Holland, senere også internettet og sociale medier. Claus Dalby er i dag selv aktiv på bl.a. instagram, hvor han har over 460.000 følgere.
”Det, der er vigtigt for mig i haven, er designet. Det at skabe rum, sammensætning af planter, siddepladser, belægninger osv. Det er lidt ligesom at bygge et hus. Man bygger huset, før man kan møblere det. Det er noget, jeg har arbejdet rigtig meget med. Hen over årene er inspirationen udviklet til at blive min egen stil. Og det med at inspirere andre, det har jeg altid godt kunne lide.”
Claus Dalby: Jeg vidste ikke jeg var haveinteresseret.
Biodiversitet som sidegevinst
Da Claus Dalby overtog huset, bestod den store grund primært af en græsplæne. Det var i Claus Dalbys øjne som et helt blankt lærred, der med stort engagement skulle indrettes. I dag er der ingen plæne tilbage, men et overflødighedshorn af inspiration til have- og blomsterelskere.
”Der er mange, der har sagt, at jeg var forudseende ved at fjerne græsplænen. Jeg vil selvfølgelig gerne have et rigt dyreliv i haven, og det får man ved at have mange blomster. Men dengang jeg begyndte, og senere helt droppede græsplænen, der tænkte jeg nok ikke så meget på biodiversitet. I dag kan jeg se, at det er en stor sidegevinst. Det er jo interessant, at hvis man for bare få år siden hørte på en planteskole, at en plante tiltrak bier, så var der mange, der sagde nej tak. I dag er det blevet et plusord.”
Krukkekøkkenhaven som begreb
”I forbindelse med corona-pandemien er der kommet mange flere havemennesker. Ikke bare herhjemme, men også globalt. Pludselig kunne folk ikke rejse ud, og så ville de gøre lidt mere ved haven. Og nu ser jeg en spirende interesse for blandt andet at dyrke køkkenhaven i krukker. Min seneste bog hedder Krukkekøkkenhaven, og den lægger op til, at man sagtens kan dyrke i byen, på en altan eller bare, hvor der er ganske lidt plads. Min næste bog, der udkommer til foråret, handler om dahliaer – eller georginer, som vi siger i Danmark. Det er også med dyrkning i krukker. Det er interessant at se sådan en gammel ”mormor-plante” komme til ære og værdighed igen.”
Du kan se mere om Claus Dalbys have og besøge hans webshop på www.clausdalby.dk
Claus Dalby: Jeg vidste ikke jeg var haveinteresseret.