Sådan har Claus Holm fået mere overskud i hverdagen

kokken Claus Holm

Claus Holm er kok, foredragsholder, kogebogsforfatter og er bl.a. kendt fra Go’Morgen Danmark på TV2, hvor han har været kok i mere end 14 år. Han har en mission om at ændre danskernes madkultur og vil gerne være ”folkets kok”.

kokken Claus Holm
Claus Holm: Jeg vil gerne inspirere i stedet for bare at give en opskrift.

Man finder nøglen og vejen

”Man finder nøglen og vejen. Jeg lever ikke et perfekt motionsliv, men jeg lever et sundt liv i balance mellem god og sund mad og mellem motion og slappe af”. Claus Holm er glad for mad og siden han som 16-årig kom i praktik i en restaurant, har mad, gode råvarer og arbejdet omkring det, fyldt det meste. Så meget, at han med sine 130 kilo var på kanten af, at tingene var ved at gå galt.

Claus Holm føler sig heldig, at han fik muligheden for at deltage i programmet på TV2 ”Fem fede kokke”. ”For mig var det en nødvendighed, og det er det jo for alle mennesker, der har det, som jeg havde det. Man skal bare finde ud af, hvornår man er klar, og det har jeg åbenbart ikke været før”.

Mere overskud i hverdagen

”Mit forhold til mad har ikke ændret sig. Jeg elsker stadig mad og vil aldrig nogensinde fornægte mig selv god mad.” Claus Holm har været igennem en livsstilsændring, der i den grad har givet ham mere overskud i hverdagen.  ”Nu spiser jeg fornuftigt, løber 2 gange om ugen og cykler rigtig meget og lange distancer. Om morgenen står jeg op, dyrker lidt morgengymnastik og går 3,5 km med hunden. Det har jeg det rigtig godt med. Jeg er blevet mindre stresset i hverdagen og sover bedre”.

Tag frikadellefarsen med til Thailand

Claus Holm arbejder med Coop om at ændre danskernes madkultur og for at forkorte vejen mellem producent og forbruger. Han ser sig selv som ”folkets kok”, der gerne vil inspirere i stedet for at diktere en opskrift. ”I stedet for at give en opskrift, vil jeg gerne give inspiration på en måde, så du bliver begejstret. Når man læser undersøgelser, der siger, at danskerne bruger 11 minutter i køkkenet, så bliver jeg ked af det. Hvis vi ikke passer på, så forsvinder vores madkultur”.

Novasel - Perskindol

Jeg vil gerne inspirere, i stedet for bare at give en opskrift.

”Prøv at tage frikadellefarsen med ud og rejse. Lav den som du plejer, og så tænk, hvis du skulle tage den med til Thailand. Hvad er der i Thailand – der er cashewnødder, lime og chili – så putter du det ned i farsen. Næste gang tager du den med til Indien eller New Orleans. På den måde laver du en ny ret, og giver den din egen smag”.

Den vildeste have

Ingen skal være i tvivl om, at Claus Holm elsker hus og have. ”Min have er vild med vilje” fortæller han begejstret. ”I min have er der alt muligt; en sø, skvalderkål, vilde buske og bær, salamandere og frøer. Der er også begyndt at komme en ung buk på besøg. Jeg tror den tænker – hov, den der have er da ikke helt almindelig”. Det seneste projekt er 15 nyanskaffede store lerkrukker. Her har Claus Holm bl.a. sat sommerløg, porer, grønkål, chili, agurker, tomater og kartofler. ”Jeg har puttet tang og muslingeskaller ned i jorden for at give nogle mineraler. Jeg har en proces kørende, hvor jeg kigger til dem 1 gang om ugen og får det vandet og plejet. Der er 15 forskellige grøntsager, og når det engang kommer op, vil jeg lave en ret af hver. Nogen siger det ikke kan lade sig gøre, men jeg siger alt kan lade sig gøre. Jeg vil sige til alle, der enten bor alene, bor småt eller ikke har en køkkenhave: køb nogle potter og gør det. Det kan godt være dine kartofler ikke bliver store, men så har du kartofler, du selv har dyrket. Det kan også godt være, der kun kommer to eller tre, men så er det dine kartofler, der er på kartoffelmaden”.

krydderurter hos claus holm
Claus Holm vil gerne inspirere os og videregiver idéen om at have “spiselige” krukker i haven.

Den gode madoplevelse

Spørger man Claus Holm om, hvad der er en god madoplevelse, handler det i høj grad også om selve stemningen omkring den gode mad. ”En god madoplevelse er, når jeg kan se dem, der har lavet min mad har gjort sig umage. Om det så er en Michelin restaurant eller en burger bar. Det skal også føles rart og lækkert. Jeg laver ofte mad med udviklingshæmmede, og når jeg spørger dem, hvad skal vi krydre med, svarer vi sammen: MED KÆRLIGHED!”

Claus Julius Holm (f. 1970)

Uddannet kok

Kendt som foredragsholder, kogebogsforfatter, kok på Go’Morgen Danmark i mere end 14 år, indehaver af Holm køkkenredskaber, deltager i tv-programmet Fem fede kokke.

Gift med Anne Holm

Bor på Sydfyn

kokken Claus Holm

Claus Holm vil gerne inspirere os og fremstå som “folkets kok”.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe