Skal du sælge dit hjem? Så kan det betale sig at give haven lidt ekstra fokus. Med få enkle tiltag kan du hurtigt forbedre det samlede indtryk af hjemmet.

Mange potentielle boligkøbere kan lide at drømme om en villa med en frodig have, hvor børn kan lege frit, og hvor man kan samle venner i en skøn, grøn oase. Udendørsarealerne er en vigtig del af den samlede vurdering, når man køber et hus. Derfor kan det betale sig at sikre, at haven er i god stand, før et boligsalg.

”De fleste sørger for at friske deres bolig op indvendig og flere er endda begyndt at bruge en boligstylist inden et salg. Men for at få mest muligt ud af salget kan det være en god idé, at tænke på samme måde, når det kommer til haven og udendørsarealerne. Et salg gøres på baggrund af et helhedsindtryk – ude som inde. Fjern alt rod og haveaffald, der ødelægger det samlede indtryk – dette gælder både ved indgangen og i resten af haven”, anbefaler Rasmus Frank, indehaver af Danbolig Frederikssund.

Gør udearealerne pæne inden hussalg. Det er vigtigt med en godt førsteindtryk.
Gør udearealerne pæne inden huset sættes til salg. Det er vigtigt med et godt førsteindtryk.

Vis havens muligheder

Det handler om at vise havens muligheder og skabe et godt førsteindtryk. Hæk og græsplæne er ofte nogle af de første ting, man støder på, når man ankommer til fremvisningen. Derfor er det en god idé at sørge for en nyklippet hæk og en velholdt græsplæne. Med batterimaskiner fra STIHL AK-systemet kan du bruge det samme batteri i alle maskiner i serien – herunder naturligvis hækklipper og plæneklipper. Men også den lette trimmer, FSA 57, kan starte på det miljørigtige AK-batteri. Den er praktisk, når plænekanterne skal stå knivskarpt, og det er vigtigt for helhedsindtrykket, at detaljerne er i orden. Sørg også for at lange græsstrå langs hus og træer ikke ødelægger det arbejde du ellers har gjort.

Gør haven pæn inden huset sættes til salg.
Gode redskaber gør det lettere at holde haven pæn.

Indgangspartiet kan friskes op med stedsegrønne prydbuske eller sæsonbestemte blomster i potter. Har du f.eks. buksbom, kan de styles med en lille busktrimmer.

Detaljer betaler sig ved boligsalg – inden billeder til salgsopstillingen

Græs, mos og sand har let ved at samle sig i revner. Sørg for at rengøre fliser og terrasser godt, allerede inden billeder til salgsopstillingen skal tages. En rengøring af huset og en grundig vask af udendørs trapper m.v. kan være tid givet godt ud. Det gøres let med en god højtryksrenser – og så kunne du jo også få ordnet havemøblerne samtidig.

giv havemøblerne en omgang inden boligsalg.
Giv også havemøblerne en omgang så de er pæne at se på.

”Det anbefales ikke at gå i gang med større projekter, såsom at bygge en ny terrasse, skur eller andet, men snarere viser mulighederne for, hvad der kan gøres. For eksempel kan du få hjælp fra en landskabsarkitekt til at udarbejde et forslag til, hvad der kan gøres. Så får de nye ejere inspiration og ser muligheder. Havemøbler kan med fordel placeres i forskellige grupper omkring grunden, så potentielle købere kan fornemme de forskellige solforhold. Friske blomster i potter, stillet sammen med de små oaser med havemøbler, kan være prikken over i’et”, understreger Rasmus Frank.

Tænk altid på, hvordan du selv ville opfatte et hus og have, hvis du så det for første gang. Det kan være svært, så en god idé er altid at spørge venner eller familie om de vil være friske og konstruktive øjne.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en bedre tilstandsrapport