Gode råd til haveindretning

Gode råd til haveindretning

Der er mange måder at indrette haven på. Det flotteste resultat bliver hvis haven er velplejet og der er en naturlig sammenhæng. Få gode råd til at indrette haven.

Vil du have en velplejet have bør du starte med at forholde dig realistisk til hvor meget tid du har lyst til at bruge på vedligeholdelse. Gider du ikke bruge tid på at fjerne ukrudt i et bed, skal du nok ikke anlægge f.eks. et stort staudebed. Så kan du i stedet nøjes med at anlægge en græsplæne, som tager meget mindre tid.

Gode råd til haveindretning

For at skabe en naturlig sammenhæng i haven, bør du starte med at kigge på husets stil og havens størrelse. For eks. vil store rosenbede klæde ældre huse, hvor formklippede stedsegrønne planter passer godt til den moderne villahave.

Bidro aflang Ledflex

Du skaber også en fin sammenhæng ved at vælge planter i samme nuancer. De fleste mennesker ser en sammenhæng, når farverne komplimenterer hinanden.  

Når du anlægger haven skal du også kigge på jordforholdene, for at sikre at dine planter får de mest optimale betingelser. Nogle planter kræver en sur bund, og så kan du med fordel foretage en jordudskiftning. Kig også på lysforhold og skyggesider. Er der f.eks. flere høje træer på grunden, kan det sætte begrænsninger for hvilke planter, der trives i skygge.

Er haven til maven eller øjet – gode råd til haveindretning

Haver i dag er for de flestes vedkommende indrettet som prydhaver – altså en have med blomster, planter og bede samt rum til hygge og afslapning.

Novasel - Perskindol

En nyttehave anlægges og dyrkes med spiselige grøntsager, krydderurter, bær og frugter. Før i tiden havde nyttehaven det praktiske formål, at kunne dyrkes til selvforsyning. I dag er vi ikke afhængige af at dyrke vores egne afgrøder, og derfor anlægges oftest en prydhave. De fleste haver indeholder dog elementer fra både prydhaven og nyttehaven. Det vigtigste er, at du har en have du er glad for at opholde dig i, og har indrettet den, så den opfylder dine behov og ønsker.

Tre overordnede havetemaer

Når du skal indrette haven kan du vælge at køre efter bestemte temaer. De fleste haver indeholder elementer fra tre overordnede havetemaer:

Den vilde have er en have, der får lov at brede sig som i naturen, med planter der naturligt vokser i naturen.

Den minimalistiske have har få planter men flere elementer af ”døde” materialer som f.eks. træ, beton og sten.

Den romantiske have har mange frodige, velduftende blomstrende planter. Bede og planter der er arrangeret i bløde og organiske former.

Læs også Skal drømmehaven planlægges om vinteren

Se vejrudsigten – skal du i haven i dag

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe