Sådan dyrker du smukke og nyttige planter i krukker

tre krukker med smukke planter
Både krydderurter, små buske og dværgfrugttræer kan trives godt i terrassens krukker. Foto: PR.

Sommerblomster er for mange fast inventar i krukkerne på terrassen, men små frugttræer og planter med andet spiseligt afkast har også fundet vej dertil. Få haveekspertens bedste tips til høst fra terrassen: Sådan dyrker du smukke og nyttige planter i krukker.

Terrassens krukker bruges traditionelt til farverige planter og blomster, der skaber liv mellem sten, beton eller fliser. Men det nyttige kan også være en fryd for øjnene, og det har flere danskere fået øjnene op for, forklarer planteskolegartner Jeppe Juhl Sørensen fra Plantorama i Tilst:

Bidro aflang Ledflex

– Etårige sommerblomster er altid populære til krukkerne på terrassen – for eksempel petunia, pelargonie og marguerit, der blomstrer gavmildt hele sæsonen. Af de flerårige planter er prydgræsser, visse stauder og små buske typiske syn i krukkerne, men de små frugttræer, pyntende krydderurter og andre spiselige planter, der kombinerer det nyttige og det smukke er faktisk blevet populære alternativer, siger Jeppe Juhl Sørensen.

Her er hans bedste tips til, hvordan du dyrker planter, buske og træer, der både ser godt ud og smager ligeså på terrassen.

krukke med lavendel
Lavendel trives godt i krukker på solrige terrasser, hvor de pryder med både syn og duft og tiltrækker bier og insekter. Foto: PR.

 

Spiselige blomster

Spiselige blomster kombinerer det bedste fra nyttehaven med prydhaven. Det kan for eksempel være lavendel, forglemmigej eller tallerkensmækker, der sagtens kan trives i krukker på en solrig terrasse. Når man har planter i krukker, kræver det hyppig vanding, så planterne ikke tørrer ud. Her kan vækst-ler, der lægges i bunden, hjælpe til med at suge og opbevare vandet. Det fungerer på den måde som et lille vandreservoir, der kan tilføre vand, når du ikke selv står med vandkanden. Ved blomster er det desuden vigtigt at nippe de visne blomster af, for at få planten til at vokse og blomstre yderligere.  

Novasel - Perskindol

plante i krukke
Når man har planter i krukker, kræver det hyppig vanding, så planterne ikke tørrer ud. Foto: PR.

Frugttræer i krukke

Vil man dyrke frugttræer i krukke, bør man vælge et dværgtræ, der er egnet til at blive plantet i en krukke. De er langsomt voksende, men grenene skal stadig beskæres for at begrænse væksten. Engang i mellem bør man også tilføre nyt jord til potten. Man behøver ikke at skifte al jorden ud for at sikre en sund vækst, men der er stadig brug for at tilføre nyt jord løbende. Her skal man skære omkring fem centimeter af plantens rodklump, for at gøre plads til frisk jord. Samtidig vil træet så sætte nye rødder, hvilket det har brug for, for at holde sig sundt.

dværgtræ i krukke
Vil man dyrke frugttræer i krukke, bør man vælge et dværgtræ, der er egnet til at blive plantet i en krukke. Foto: PR.

Buske, der kan spises

Der findes flere udgaver af bærbuske, som er særligt lave og kompakte i deres vækstform, og som derfor egner sig særligt godt til krukker. Det kan for eksempel være hindbær eller endda tomatplanter, der er formet som små buske. I krukkerne har planterne en begrænset mængde jord at arbejde med, og de opbruger derfor hurtigt den næring, der er i jorden i forvejen. Derfor skal der tilføres næring i form af gødning, der kan være både flydende, organisk eller i frø- eller pilleform. De små piller kan stikkes ned i potten og kan stå i tre til fem måneder, før de er brugt op, hvis man vil slippe for at huske gødningen hver eneste gang. Dosér efter pottens størrelse.

tre krukker med smukke planter
Både krydderurter, små buske og dværgfrugttræer kan trives godt i terrassens krukker. Foto: PR.

Sådan dyrker du smukke og nyttige planter i krukker.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe