Undgå kemi i din have

ukrudt kan fjernes uden kemi

Undgå ukrudt og kemi: En grønnere have er også en have med mindre eller ingen pesticider. Det er selvfølgelige en nem løsning at bruge kemi til ukrudtet, men ikke alle produkter lever helt op til det, der loves. Vil du have en pesticidfri have, kræver det selvfølgelig lidt mere planlægning og arbejde. Men resultatet er en grønnere løsning, der er til gavn for dig og miljøet omkring dig.

Strandsand erstatter kemi

Har du belægninger med alger, kan det være fristende at bruge pesticider for at bekæmpe alger og ukrudt. Et naturligt alternativ kunne være at bruge strandsand. Alger trives ikke med strandsand, da sandet tørrer ud, sliber på algerne og skygger for lys.

Bidro aflang Ledflex

Fremgangsmåde uden kemi

Et lag sand på 1 cm strøs og fejes med stiv kost frem og tilbage

Efter et par dage fejes igen. Du fortsætter evt. et par dage efter igen, indtil du ser effekten.

Du kan evt. feje sandet sammen og bruge det igen næste gang du har brug for det.

Novasel - Perskindol

Ukrudt kan fjernes med en ukrudtsbrænder. Vær dog ekstra opmærksom på ukrudtsbrænderen i varme og meget tørre perioder, da de kan antænde brande. Med ukrudtsbrænderne er det plantens blade der behandles.

Cellerne i bladene sprænges, og de vil tørre ud efter nogle dage. Planterne skal derfor ikke brændes af, men kun bladene ”blancheres” til de bliver slappe. Det er en nem og effektiv måde at fjerne ukrudt, men kræver at du gør belægningen igennem med ukrudtsbrænderne ca. hver anden uge

Brug skuffejern til at fjerne småt ukrudt. Det er mest optimalt i sol og tørvejr.

Ukrudt mellem sten og fliser

Ukrudt finder vej op i selv smalle fuger mellem sten og fliser. Har du mange sten og fliser kan det være et stort arbejde at komme ukrudt mellem fliser til livs. Til gengæld er glæden stor når arbejdet er ovre og din indkørsel, gårdsplads eller sti op til indgangen er renset for ukrudt mellem fliserne.

Den klassiske fugerenser der er et langt skaft med en metalrenser for enden er det mest skånsomme arbejdsredskab til at fjerne ukrudt. Denne model tillader nemlig at du kan stå op når du fjerner ukrudtet. Der findes også alternative modeller der har det lange skaft og en stålbørste for enden.

Er fugerne meget brede kan et mælkebøttejern hjælpe med at fjerne ukrudtet der sidder godt fast.

Når der er renset mellem fliserne, kan du med fordel feje med nyt fugesand og fylde fugerne op igen.

Vil du fremadrettet undgå at fjerne ukrudt kan det være en god idé at plante ”fugeplanter” som f.eks. timian, tornnød eller trædebregne.

Fliser uden ukrudt i fugerne kan ordnes uden kemi
Overvej din belægning i forhold til hvor meget arbejde der er med at holde fugerne fri for ukrudt.

Når du planlægger ny belægning

Når du skal planlægge ny belægning på terrassen, havegangen eller indkørslen er det ofte større arealer. Vil du gerne gøre arbejdet med at fjerne ukrudt så let som muligt, er det værd at overveje hvad der er mest praktisk, samtidig med hvad du synes er pænest.

Små fliser med mange fuger kræver mere arbejde at holde ukrudtsfri end store fliser med smalle fuger.

Granitskærver kan være mere vanskelige at arbejde i og holde ukrudtfri. En ukrudtsbrænder vil oftest være det bedste løsning på at fjerne ukrudtet. En ukrudtsdug kan holde ukrudt væk der kommer nedefra. Problemet er ofte ukrudtsfrø der kommer flyvende med vinden og vil spire mellem stenene.

Hvis du jævnligt holder fliser og belægninger rene og fejet, vil der være færre ukrudtsfrø og kimplanter der når at spire frem.

Overvej om du nogle steder skal undgå belægning og i stedet plante bede, buske eller stauder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe