For høj inde temperatur giver dårligt indeklima

stue med vinduer
For høje temperaturer i hjemmet giver dårligt indeklima, og det går ud over helbredet med træthed og hovedpiner som resultat. Overopheder dit hjem, når solen skinner, kan det betale sig at kigge nærmere på ruderne i vinduerne. Ifølge glarmestrene kan man nemlig sagtens afskærme for solens stråler uden det går ud over lyset i hjemmet.

Har dit hjem det for varmt i solen? For høj inde temperatur giver dårligt indeklima.

For høj temperatur i hjemmet giver dårligt indeklima, og det går ud over helbredet med træthed og hovedpine som resultat. Overopheder dit hjem, når solen skinner, kan det betale sig at kigge nærmere på ruderne i vinduerne. Man kan nemlig sagtens afskærme for solens stråler uden, at det går ud over lyset i hjemmet. Glarmestrene ved hvordan.

2022 har budt på rekordmange solskinstimer i Danmark. Faktisk satte forårsmånederne rekord med 711,5 solskinstimer, hvilket aldrig nogensinde er set før. De fleste glæder sig, når solens stråler skinner ned over landet. Men de mange solskinstimer øger dog også risikoen for problemer med indeklimaet. Når solen brager ind gennem vinduerne, er risikoen for alt for høje temperaturer i hjemmet også øget. Har man det for varmt i hjemmet, mærker mange det på deres helbred med træthed, lavere effektivitet og hovedpine. De varme værelser er der ifølge glarmestrene råd for – og det behøver ikke være på bekostning af det gode dagslys.

Bidro aflang Ledflex

Tendensen for boliger har i mange år været større vinduespartier med meget dagslys, men det kan skabe en udfordring med høje temperaturer i hjemmet. Det er en udfordring, mange glemmer at tage højde for, når de vælger vinduer. I dag behøver solafskærmning nemlig ikke at være en løsning, der gør hjemmet mørkere. Vi er teknisk nået så langt, at man faktisk kan have solafskærmningen i ruderne, uden at man skal gå på kompromis med dagslys eller udsyn, fortæller sekretariatsleder i Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung.

Hvor høj er g-værdien i dine vinduer?

Det er dog ikke helt ligetil at finde den rigtige solafskærmende løsning, for der er ifølge glarmestrene en række faktorer, man skal være opmærksom på.

Der er tre faktorer, der har indflydelse på om dine ruder er optimale. U-værdien beskriver, hvor godt ruden isolerer, og generelt kan man sige, at jo lavere, den er, jo bedre. G-værdien er et udtryk for, hvor meget solenergi, der trænger gennem glasset. Jo højere værdi, jo mere varme kommer der ind i bygningen. Den sidste faktor er lystransmittans, der er et udtryk for, hvor meget dagslys der kommer gennem ruden. Jo højere værdi, jo mere lys kommer gennem ruden. Hvilke ruder, der egner sig bedst til den enkelte bygning, skal derfor vurderes på baggrund af alle tre faktorer, samt de fysiske rammer på stedet. Det kræver indsigt i både materialer og monteringsmetoder. Derfor anbefaler vi at få en glarmester til at hjælpe kunderne, forklarer Poul Henrik Madelung.

Novasel - Perskindol

Mange flere muligheder

Når man skal vælge solafskærmning til sine vinduer, er der mange typer, man kan vælge imellem. Her kan det være en god ide at rådføre sig med sin glarmester, der kan guide en til den helt rigtige løsning for ens hjem. Mulige løsninger i dag er ruder, der kan skifte afskærmningsgrad. Det kan de alt efter mængden af dagslys og solstråling. Du kan få ruder med persienner mellem glassene, ruder med farvede glas eller belægninger og eftermonterede solfilm.

Der er flere faktorer, der har betydning for, hvilken slags solafskærmning der er bedst til ens hjem. Man skal f.eks. tage højde for fysiske forhold som, hvilken retning vinduerne vender, og hvor meget man ønsker at begrænse mængden af energi, som kommer ind i bygningen. Derfor kan det bedst betale sig at få en professionel til at rådgive en, inden man kaster sig ud i en investering, slutter Poul Henrik Madelung.

vinduer med sollys der kan give for høj inde temperatur
For høj inde temperatur giver dårligt indeklima.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe