Vidste du at kastanjer kan være livsfarlige for din hund

hund i skoven
Vær opmærksom i efteråret når der er kastanjer. De kan være livsfarlige for din hund.

Efteråret er officielt over os, og inden længe prydes de danske skovbunde med kastanjer. Men man skal være ekstra opmærksom på de skønne frugter, hvis man er hundeejer. Kastanjer er giftige og kan være livsfarlige for de firbenede.

Dyrlæge advarer: Kastanjer er livsfarlige for din hund

Efteråret er over os, og på denne tid af året tager mange danskere på hyggelige ture i skoven for at samle kastanjer til sjove dekorationer og dyr. Men selvom de smukke kastanjefrugter kan virke ufarlige, når de står og pynter i vindueskarmen, kan de være livsfarlige for din hund, hvis den kommer til at spise dem, lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler.

Bidro aflang Ledflex

– Hestekastanjen, der er udbredt i den danske natur, indeholder stoffet aesculin, hvilket er giftigt for hunde at indtage. Det er også gældende for hestekastanjetræets blade, blomster og bark, og disse er således mindst lige så giftige for de firbenede, fortæller Sanne Ross, som er dyrlæge ved AniCura Gistrup Dyrehospital, og fortsætter:

– Det er derfor vigtigt, at man ikke lader sin hund komme for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme. Særligt hvis man har en hvalp eller en ung hund, da de grundet deres store nysgerrighed er i større risiko for at blive forgiftet.

Hvis uheldet er ude

Symptomerne ved en forgiftning vil typisk vise sig inden for to dage og i sjældne tilfælde allerede efter få timer. Det er særligt symptomer som diarre, opkast, nedsat appetit og lammelse, man skal holde øje med hos hunden, og har man mistanke om en forgiftning, er det afgørende, at man reagerer hurtigt.

Novasel - Perskindol

– Det har stor betydning for behandlingssuccesen, at man kontakter en dyrlæge hurtigt i tilfælde af en forgiftning. Hvis vi tilser hunden tidligt i forløbet, har vi mulighed for at behandle med et opkastmiddel, som i de fleste tilfælde vil få kastanjen ud af kroppen, inden den når til tarmsystemet, fortæller Sanne Ross og slutter:

– Er kastanjen allerede nået videre til tarmsystemet, kan hunden i værste tilfælde dø. Her begynder forgiftningen nemlig for alvor, ligesom kastanjen også kan sætte sig fast og stoppe passagen af foder i mavetarmsystemet. Dette kræver akut operation for at fjerne fremmedlegemet i mavetarmkanalen, hvilket vi naturligvis helst vil undgå, så derfor er det vigtigt, at man kontakter dyrlægen hurtigst muligt, hvis man har mistanke om forgiftning.

Dyrlæge advarer: Kastanjer er livsfarlige for din hund

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe