Sådan gør du træværket forårsklar

Sådan maler du træværk

Vinteren har været usædvanligt mild, og dit hus er formentlig hårdere ramt af alger og andre begroninger end normalt. Disse råd giver en god start på forebyggende forårsbehandling af hjemmet.

Den danske vinter har været lun. Det har givet ideelle grobetingelser for alger og grønne belægninger, der nu pryder såvel mur- og plankeværk som fliser og terrassebrædder.

Sådan gør du træværket forårsklar

Fjern grønne belægninger i god tid

Før du begynder at male eller give træværket beskyttelse, er det vigtigt at fjerne alger og andre begroninger. Så hvis du ved, at din mur skal males i foråret, er det en god idé at komme i gang med husrens allerede nu, da det skal sidde i tre-fire dage. Det skal bare sprøjtes på, så klarer regnen resten, og resultatet holder i mange måneder.

Bidro aflang Ledflex

Overfladen skal være ren

Når de grønne belægninger er renset af, skal overfladen vaskes af med almindelig malergrundrens, inden penslen tages i brug. I modsætning til andre typer rengøringsmiddel er malergrundrens lavet til at rengøre uden at efterlade nogen hinder, og det er vigtigt, for at din maling eller træbeskyttelse hæfter ordentligt. Er du i tvivl om, hvorvidt muren er beskidt, så tænk på dine vinduer. Samme mængde snavs sætter sig på muren – den bliver bare ikke vasket.

Væk med vandet

De fleste problemer opstår på grund af vand eller fugt, og hvis du kan se steder, der er ekstra hårdt angrebet af alger, så undersøg, om vandet frit kan løbe af. Ellers kan du overveje såkaldt konstruktiv træbeskyttelse, hvor du konstruerer bygningsdele, så der er hældning på fladerne og vandet ledes væk.

Ikke koldt – ikke vådt

For at opnå et godt resultat skal din overflade være tør. Du skal vente med at male udendørs, indtil døgntemperaturen holder sig over minimum fem, men helst ti grader. Ved træværk er det en god tommelfingerregel, at hvis du lægger hånden på overfladen, og det føles koldt, så er det enten fordi det er vådt eller for koldt – i begge tilfælde: Lad være med at male.

Novasel - Perskindol

Læs også om hvordan du forlænger vinduernes levetid.

Se udsigten til regnvejr inden du maler, og efter at have læst “sådan gør du træværket forårsklar”.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe