Sommervarme: Spar på vandet og hold liv i planterne

Sommervarmen kan kræve at vi sparer på vandet når vi vil holde liv i planterne

Sommervarme: Det kan i perioder være decideret nødvendigt at tænke ekstra meget over vores vandforbrug. Vi holder alle meget af en frodig og grøn have, men i de perioder hvor det er meget tørt, og der er langt mellem regnbygerne, bliver vi udfordret på forbruget. Havens planter har ekstra brug for vand, samtidig med at vi skal spare på vandet, så der er nok til alle.

Her får du tips til at spare på vandet og holde liv i de planter der har mest brug for vand.

Bidro aflang Ledflex

Vælg hvad du skal vande

Selv om haven og måske især græsplænen ser knastør ud, bør du overveje hvad du skal bruge vandet på.

Eksempler på hvordan du kan prioritere din vanding:

Nyplantede bede, krukkeplanter og surbundsplanter som rhododendron står først på listen over vanding. Nyplantede træer, buske og bede har brug for vand til at kunne etablere en sundt rodnet.

Vandingstip til det nyplantede

Har du f.eks. en nyplantet hæk, træer eller buske kan du spare på vandet ved at bruge en siveslange til vanding.

Græsplæne: Selv om græsplænen er både vissen og gul at se på, vil græsset i langt de fleste tilfælde blive grøn og frodig igen så snart der kommer vand fra oven.

Novasel - Perskindol

Ældre buske og træer: Ældre træer og buske har ofte et stærkt rodnet. Det betyder de selv kan hente vand, når de har brug for det.

Sommervarme: Vand tidligt eller sent

Når det er meget varmt eller decideret tørke vil vandet du har vandet dine planter med hurtigt fordampe i varmen. Sørg for at vande tidligt om morgenen eller ud på aftenen efter solnedgang. Så fordamper vandet ikke lige så hurtigt og planterne kan nå at suge vandet til sig.

Sådan holder planterne på vandet i sommervarmen

For at få planterne til at bruge mindre vand og for at nedsætte fordampningen kan du benytte dig af disse små tips:

  • Stil blomsterkrukkerne i skygge og undgå at de står i bagende sol
  • Læg et lag kompost eller dækbark rundt om buske og træer der er mest sårbare
  • Brug et skyggenet du finder i plantecentre til at dække køkkenhaven

Undgå haveslangen

Sommervarmen kan kræve at vi sparer på vandet når vi vil holde liv i planterne
Brug vandkanden hvis du skal vande i sommervarme.

Haveslangen er normalt et nemt redskab at få vandet havens planter og bede på. Men der går også meget vand til spilde. Der bruges normalt ca. 12 l vand i minuttet når man vander med haveslangen. Brug en havevandkande i stedet.

Brug regnvandstønde eller regnvandstanken

Med en regnvandstønde eller regnvandstank kan du nemt opsamle vandet fra oven og bruge det til at vandet havens blomster. På den måde belaster du ikke vandværket og dine planter er glade for regnvand. I tørkeperioder betyder det jo at der er langt mellem regnbygerne, og så vil din regnvandstønde sikkert hurtigt blive tom. Til gengæld har du så gjort miljøet og økonomien en tjeneste når det var muligt.  

I tørkeperioder bør du overveje om soppebassinet eller badebassinet skal genopfyldes med vand. Større badebassiner kan fyldes med op til 40.000 liter vand og små soppebassiner kan indeholde mellem 60-120 liter vand. Det er mange liter vand der bruges på at få kan blive nedkølet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe