Tjekliste til at klargøre sommerhuset

sommerhus

Tips til at klargøre sommerhuset

Det er endelig forår, og det betyder, at sommerhussæsonen for alvor starter. Inden du slapper af i sommerhuset eller lejer det ud, er her nogle tips til en gennemgang, så det er klar til resten af året.

Sommerhuset skal gøres klar til en ny sæson, hvor du forhåbentlig skal nyde mange dejlige timer og dage.

Gennemgå de elektriske installationer

Du bør tjekke at de elektriske installationer fungerer som de skal, og ikke har taget i løbet af vinteren. De kan være blevet påvirket af fugt eller være blevet beskadiget af skadedyr. Du kan teste om HFI/HPFI-relæet fungerer. Relæet er en sikkerhed der skal slå fra i tilfælde af en kortslutning eller overbelastning.

Er du i tvivl eller opdager du fejl, bør du kontante en autoriseret elektriker.

Novasel - Perskindol

Tjek vandrørene

Har sommerhuset stået tomt i løbet af vinteren, har det sikkert ikke været varmet op. Da du lukkede ned for vinteren kan der have stået vand i rørene, og det kan i løbet af vinteren være frosset til og give rørskade. Særligt i ældre sommerhuse kan et vandrør sprænge på grund af frost. Selv en lille lækage i et rør kan resultere i store mængder vand der siver.

Et sprængt vandrør kan også resultere i fugt- og vandskade i huset.

Ved at slukke for alle vandhaner kan du tjekke om vandmåleren stadig løber rundt. Hvis det er tilfældet bør du tilkalde en VVS.

Undersøg vinduerne

Mange sommerhuse har vinduer og døre i træ, og det stiller andre krav end plastvinduer og døre. Du bør kigge efter afskalninger, råd eller svampeskade. Det er bedre at tage problemerne i opløbet inden de udvikler sig til større og mere kostbare skader. Når du alligevel undersøger vinduerne og dørene, så bør du smøre låse og hængsler. Det er også med til at forlænge levetiden. 

Tjek sommerhustaget og rens tagrenderne

Ældre sommerhustage består ofte af lette materialer og er typisk udført uden undertag. Det betyder, at utætheder kan resultere i følgeskader i de underliggende konstruktioner, hvis der siver vand ind.

Sammen med tagtjek, kan du benytte lejligheden til at få renset tagrenderne og tjekke at de fungerer. Kan vand ikke løbe ned i afløbet, kan det give fugtskader på både facade og fundament. Du kan tjekke om tagrenden fungerer, ved at have en tændt vandslange i tagrenden og se om der er gennemløb direkte ned til brønden.

Efterse træværket i sommerhuset

Mange sommerhuse har en træfacade der er mere fugtfølsomt end f.eks. mursten. Det er derfor en god idé at efterse sommerhusets træværk hver år.

Vær opmærksom på skadedyr i sommerhuset

Det er ikke ualmindeligt at sommerhuse får besøg af andre end glade feriemennesker. Også små dyr som mus og husmår kan finde på at flytte ind. De små dyr kan gøre stor skade på dit sommerhus, hvis de gnaver i elinstallationer eller graver gange i isoleringen.

Hvis der er et tagrum i sommerhuset, bør du kigge efter spor fra skadedyr her.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

[yikes-mailchimp form=”1″]

Jøhl – Grethe