Derfor kan gåture give dig mere end frisk luft

Gåture sundt for krop og sjæl

Brug gåturen som alternativ til cafébesøg

Er det sundt at gå? Det er måske kliché efterhånden, men der ER bare mange gode grunde til at gå en tur. Gode gåture kan meget mere end frisk luft.

En god, gammeldags gåtur kan nemlig meget mere end bare at fragte os fra det ene sted til det andet. Det er godt for både krop og sjæl. Og så er det en motionsform, som let kan presses ind i hverdagens travlhed. Specielt under tiden med corona, blev det populært med gåture. Det var i perioder eneste mulighed for aktivitet, da sport og motionscentre var lukkede. Mange fik i den forbindelse øjnene op for, at det rent faktisk både var hyggeligt og rart med en gåtur. Sidegevinsten er så også, at det rent faktisk er sundt at gå en rask tur.

Bidro aflang Ledflex
Gåture sundt for krop og sjæl

Gåture: Der er kun gode grunde til at gå

De fleste af os er vanemennesker, og er du ikke vant til at gå, så begynd i det små med at ændre lidt på vanerne. Vil du gerne i gang med at gå mere i hverdagen, kan du begynde i det små. Hvis afstanden til supermarkedet, din arbejdsplads, dit barns institution, dit studie eller din ven tillader det, kan du indimellem gå i stedet for at cykle, køre bil eller tage offentlig transport. Selvom det i mange tilfælde vil tage længere tid, er tiden godt givet ud. De skridt, du får gået, og den friske luft, du indånder, vil give dig ny energi til resten af dagen.

Fordelene ved at gå

Vidste du at …

  • 40 minutters gang om dagen får hippocampus-centret i hjerne til at vokse med 2 %. Det er bl.a. her, du husker.
  • 5 timers gang om ugen kan reducere risikoen for at udvikle brystkræft.
  • blot 30 minutters frisk gang får dig i bedre humør. Går du 3-4 gange om ugen, beskytter du dig mod depression.
  • så lidt som 15-30 minutters gang om dagen reducerer risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme med 10%.
  • 2,5 timers gang om ugen reducerer risikoen for at udvikle type 2-diabetes med mere end 50%
  • et forhøjet blodtryk kan sænkes med 10 mm Hg, når du går. Har du et normalt blodtryk, kan det sænkes yderligere med 4 mm Hg.
  • når du går, er sidegevinsten, at du strammer op og smider ekstra kilo.
  • en daglig gåtur på 4-5 km sænker kolesteroltallet og niveauet af triglycerid med 20-30 %, så du ikke så let får åreforkalkning og blodpropper.

Du kan også bruge gåturen som alternativ til café-aftaler. Mød fx en god ven på halvvejen mellem jer til en snakke-gåtur, eller lav en fast aftale med en i dit nabolag om, at I mødes til en gåtur en gang om ugen. På den måde får du ikke bare frisk luft og motion, men også et socialt boost.

Har du fået interesse for længere tur, så finder du mange vandreruter rundt om i landet ved at klikke her.

Novasel - Perskindol

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe