Der er flere gode grunde til at lægge kål i indkøbskurven, når der skal handles ind til middagsmad. Kål har tidligere været afgørende for vores sundhed og været grundstenen i nordisk kost.
Mange har et lidt ”enten eller” forhold til kål. Hvis du har en lidt svag modstand mod kål, vil du måske give det en ekstra chance når du har læst videre i teksten. Kål har nemlig mange gode egenskaber: det er kaloriefattigt, mætter godt og oven i købet er det billigt. Det er tilmed langtidsholdbart, så du kan supplere din middagsmad flere gange.
Gode grunde til at spise kål
Kål er for mange en overset superfood og altså noget af det sundeste du kan lave til middagsmad. Det har egenskaber som er godt for dig og dit helbred. Og så kan det tilberedes på mange skønne måder, så du (næsten) ikke kan blive træt af at spise kål til middagsmad.
Kål beskytter mod livsstilssygdomme
Foruden folat indeholder kål masser af kostfibre, der stabiliserer blodsukkeret og reducerer kolesterol. På den måde er kål med til at forebygge hjertesygdom og type 2-diabetes.
Kål mætter godt
Da kål indeholder mange kostfibre, fylder det derfor godt i maven.
Kål booster immunforsvaret
Det høje indhold af C-vitaminer og antioxidanter styrker immunforsvaret og beskytter mod virus og bakterier. Hvis du bare spiser 100 gram kål er dit daglige behov for C-vitamin dækket.
Kål menes at kunne forebygger kræft
Foruden livsvigtige vitaminer indeholder kål også såkaldte glucosinolater og andre mikroskopiske plantestoffer, der menes at have kræftforebyggende egenskaber.
Kål indeholder få kalorier
Der er ikke meget fedt og kalorier i kål. Kål indeholder i gennemsnit 30-50 kalorier pr. 100 gram. Der er kål også ideel kost, hvis du vil spise dig mæt uden at få særlig mange kalorier.
Kål styrker knoglerne
Kål indeholder – foruden D-vitamin – store mængder calium (kalk), der styrker knoglerne og beskytter mod knogleskørhed.
LÆS OGSÅ: Se de nye kostråd – hvor du også vil finde kål på menuen