Flåter: Derfor skal du være opmærksom på flåtbid

Hunde i naturen er udsatte for flåtbid

Høj risiko for flåtbid:
Sådan passer du på dig selv og din hund

Det er højsæson for flåter, og det er ikke kun hunde, som lige nu er i fare for at blive bidt. Hundeejere har nemlig større risiko for flåtbid, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når man færdes i naturen. Sådan lyder det fra dyrlæge hos AniCura, som her fortæller, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer.

De har otte ben, er svære at få øje på, og så er risikoen for, at de bider høj i august og september. Flåten er en lille blodsugende mide, som ofte bider sig fast på hunde, der bliver luftet i naturen. Men det er ikke kun de firbenede, der skal være på vagt. Ifølge den seneste undersøgelse fra National Center of Biotechnology Information fra 2019 har hundeejere nemlig hele 50 procent større risiko for at blive bidt af flåter.

Bidro aflang Ledflex

Selvom flåter kun i sjældne tilfælde overfører alvorlige sygdomme, bør hundeejere sætte sig ind i, hvordan man bedst forebygger flåtbid. Sådan lyder rådet fra AniCura.

Når hunden skal luftes, foregår det ofte i de naturområder, hvor flåterne holder til. Det betyder, at hundeejere i langt højere grad kommer i kontakt med flåter, hvilket øger risikoen for at blive bidt markant. Sådan lyder det fra dyrlæge i AniCura, Sanne Ross.

Derfor bør du være opmærksom på flåtbid

Flåter lever af at suge blod fra fugle og pattedyr og kan bære på forskellige sygdomme, såsom borrelia og hjernebetændelsen TBE, som kan overføres til hunde og mennesker. Lige nu er det højsæson for flåter, og derfor bør man være særlig opmærksom som hundeejer.

Novasel - Perskindol

Sanne Ross forklarer her, hvilke forholdsregler hundeejere bør tage for at mindske risikoen for flåtbid.

Tjek grundigt efter hver gåtur

I Danmark findes både skovflåten og engflåten, som for det meste lever i skove og højt græs. Derfor er det en god idé at tjekke både sig selv og sin hund efter for flåtbid, når gåturen er overstået, lyder det fra Sanne Ross:

Når flåter er aktive, sidder de for eksempel på et græsstrå og venter på, at dyr eller mennesker passerer. Hos mennesker bider flåter sig ofte fast i de områder, hvor huden er tynd, såsom på læggene, i knæhaser og i lysken, mens flåter hos hunde ofte sidder omkring hoved, ører eller nakke. Det er først, når flåten har bidt sig fast, at den kan overføre sygdomme, og derfor er det vigtigt med regelmæssige tjek for flåter, forklarer Sanne Ross.

Overvej valget af påklædning

Selvom det er flåtsæson, skal man dog ikke holde sig fra de daglige gåture i naturen. Men inden du trækker i vandrestøvlerne, kan du med fordel give dit tøjvalg en ekstra tanke, lyder anbefalingen fra Sanne Ross:

For hundeejere er påklædningen den mest effektive forebyggelse. Derfor kan man med fordel tage lange bukser og høje sko på samt tildække sine arme. De muligheder har hunde ikke. Til gengæld kan man på apoteker og dyrehospitaler købe forskellige præparater, der enten dræber eller virker frastødende for flåter. Det kan være tyggetabletter, speciallavede halsbånd eller forebyggende medicin, som gives via piller. Det anbefales, at man sammen med sin dyrlæge finder den rigtige løsning.

Fjern flåten med det samme

Hvis en flåt alligevel har bidt sig fast trods det forebyggende arbejde, er det vigtigt at fjerne den hurtigst muligt. Risikoen for, at hunde får overført smittestoffer, stiger nemlig jo længere tid flåten sidder fast.

Hvis man finder en fastsiddende flåt, skal den fjernes med det samme. Det kan man enten gøre ved at bruge pincet eller flåttang. Man tager fat om flåten så langt nede ved hovedet som muligt, mens man langsomt trækker den ud, forklarer Sanne Ross.

I langt de fleste tilfælde behøver hundeejere ikke at foretage sig yderligere, så snart flåten er fjernet. Men det er altid en god idé at holde et vågent øje med hunden:

Hvis din hund har symptomer som sløvhed, nedsat appetit, feber, smerter eller stivhed i kroppen i forbindelse med et flåtbid, bør man opsøge sin dyrlæge. Det er dog meget almindeligt, at området, hvor flåten har siddet, er en smule hævet, eller at der opstår rødmen. Så længe hunden ikke har symptomer, skal man derfor ikke bekymre sig, afslutter Sanne Ross. De samme råd vil typisk gøre sig gældende for mennesker, men man bør kontakte sin egen læge ved den mindste tvivl.

Derfor bør du være opmærksom på flåtbid. Få gode råd i teksten.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe