Sådan får du sommerglød – undgå at blive solskoldet

Sommerglød uden at blive solskoldet
De fleste har det godt med at få en dejlig sommerglød, men solens stråler kan også gøre skade på vores hud. Få råd til en flot sommerglød.

Sommerglød – undgå at blive solskoldet: Solen er livgivende, varm og dejlig. Den kan give fregner, sommerglød og godt humør. Men solen er ikke ufarlig.

Her får du gode råd til, hvordan du passer på din hud i solen – og hvordan du kan få sommerglød, selv når solen ikke er fremme.

Følg de simple solråd

Når du bliver udsat for sol og solskoldninger, øger du risikoen for at udvikle kræft i huden. Det er derfor en god idé at følge disse tre simple solråd fra Kræftens Bekæmpelse:

Bidro aflang Ledflex

Skygge
Solhat
Solcreme

Om sommeren er solens UV-stråling stærkest mellem kl. 12 og 15. Faktisk bliver du her udsat for næsten halvdelen af en dags UV-stråling. Det er derfor især vigtigt at søge skygge i dette tidsrum.

Sommerglød uden at blive solskoldet
De fleste har det godt med at få en dejlig sommerglød, men solens stråler kan også gøre skade på vores hud. Få råd til en flot sommerglød.


Brug svanemærket solcreme

Når du skal bruge solcreme for den bedste sommerglød, er det en god idé at vælge en svanemærket variant, da den lever op til skrappe kemikaliekrav. Svanemærkede solcremer er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. De indeholder ikke konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og de er fri for mikroplast.

Novasel - Perskindol

Træf et godt valg for både dig og koralrev

Svanemærket har i mange år forbudt UV-filtrene Benzophenone-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate, da stofferne er på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Og alle stofferne på denne liste er forbudte i svanemærkede plejeprodukter.

De to solfiltre kan du også nogle gange høre omtalt som oxybenzone og octinoxate. Men på alle produkter, der er produceret i EU, vil solfiltrene hedde Benzophenone-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate på emballagen.
Nu viser nyere forskning, at de to UV-filtre ikke kun er et skidt valg for mennesker, men også for koralrev. Solfiltrene ændrer nemlig korallernes dna og forårsager hormonforstyrrelser, som får unge koraller til at dø.
Benzophenone-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate findes i omkring 3.500 forskellige solcremer på verdensplan – men ikke i svanemærkede solcremer.


Giv din vinterhud lidt sommerglød

Det kan kræve mod, når man for første gang på året skal lufte sine bare ben efter en lang og mørk vinter. Hvis du vil gøre overgangen lidt blidere, kan du bruge en svanemærket selvbruner. Og med selvsamme selvbruner kan du få sommergløden til at holde længe – måske endda hele året.


Ved at vælge en svanemærket selvbruner undgår du parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Du undgår også konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.

Hvad er UV-indekset?

UV-indekset, som man fx kan høre i vejrudsigten, er et internationalt mål for, hvor intens den skadelige UV-stråling er midt på dagen, når solen står højest. I Danmark er UV-indekset højst 1 på en vinterdag og højst 7 på en sommerdag. I andre dele af verden kan det være langt højere eller lavere. Det højeste UV-indeks ses i middagstimerne, når solen står højt på himlen, og når det er skyfrit. Når UV-indekset er 3 eller mere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig mod solens UV-stråling for at undgå solskoldninger.
Kræftens Bekæmpelse har lavet en UV-app, som i forårs- og sommermånederne gør det nemmere for dig at holde øje med, hvad UV-indekset er, og hvornår du skal solbeskytte dig. Få mere viden her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe