Er din hund overvægtig

Er din hund overvægtig? Se hver hvad du kan gøre.

Der er stor fokus på menneskers sundhed, vægt og fysik. Men fokus bør også rettes mod vores kæledyr. Se om din hund er overvægtig.

Se om din hund er overvægtig

Tekst af Brogaarden
Overvægt hos hunde er desværre et stort problem, og nyt studie fra Københavns Universitet viser, at 26% af danske hunde er let overvægtige, og ca. 20% er tunge eller svært overvægtige. En kedelig statistik, som hundeejere bør tage stilling til. Se om din hund er overvægtig og hvad du kan gøre ved det.

Hvorfor er din hund overvægtig?

Hvad spiller ind når din hund er overvægtig

Der er flere faktorer der spiller ind i forhold til overvægt hos hunde, såsom alder, race og genetik. Den hyppigste grund til overvægt er dog et for stort energiindtag i forhold til aktivitetsniveau. Hundeejere har en tendens til at overdosere hundens foderration, og samtidig elsker vi at forkæle vores hunde. Det gør vi ikke mindst ved at give dem en masse godbidder og tyggesnacks.

Bidro aflang Ledflex

Pas på kalorierne

Mange synes måske også det er synd, hvis hunden kun får sin ’kedelige’ tørkost, og blander det derfor op med leverpostej eller resterne fra aftensmaden. Det ser måske ikke ud af meget for os mennesker, men for en hund, er det mange ekstra kalorier der ryger indenbords.

Risiko for overvægt

Generelt har kæledyresejere en tendens til at overføre deres egne kostvaner- og ideologier til deres dyr. Nyeste forskning viser også, at overvægtige hunde tit har overvægtige ejere. Køn spiller også en rolle i forhold til overvægt. Hunhunde har generelt en større risiko for at blive overvægtige sammenlignet med intakte hanhunde. Men man skal være opmærksom på, at risikoen for overvægt hos hanhunde stiger, hvis man lader den kastrerer.

Hvornår er hunden overvægtig?

Mange ejere er slet ikke klar over, at deres hunde er overvægtige. Blandt fagfolk vurderes overvægt ud fra en såkaldt Body Condition Score (BCS). Det er en skala der går fra 1 (afmagret) til 5 eller 9 (ekstremt fed). Hos normalvægtige hunde skal der være en tydelig talje når du ser hunden fra oven. Ribbene skal være let palperbare når du trækker dine hænder henover dem, og bugen skal være let opadgående. Der er en generel misfortolkning af, hvornår en hund er normalvægtig og studier viser også, at de fleste hundeejere har en tendens til at ’under-score’ deres hunde. Er du i tvivl om din hund er for tyk, så kontakt en ernæringsekspert eller din dyrlæge, som kan hjælpe dig med at vurdere hundens vægt.

Novasel - Perskindol

Konsekvenser af hundens overvægt

Som hos mennesker, er overvægt hos hunde associeret med en lang række negative sundhedsmæssige konsekvenser. Overvægt i sig selv forringer hundens livskvalitet, da det begrænser hunden fysisk i forhold til leg og aktivitet. Udover dette, øger overvægt også risikoen for følgesygdomme såsom sukkersyge, hjertekarsygdomme og slidgigt. Følgesygdomme, som i værste grad kan forkorte hundens levetid. Bliver din hund syg eller kommer til skade, er der også større risici forbundet med operation og bedøvelse, grundet forstyrrelser i lunge- og kredsløbsfunktionen, hvis din hund er overvægtig. Har din hund for meget på sidebenene, er der dermed mange gode grunde til at gøre noget ved det.

Hvad kan du gøre hvis din hund er overvægtig?

Hunde der skal tabe sig bør kun få omkring 60% af deres normale energiindtag. I stedet for at reducere mængden af hundens normale foder, anbefales det at skifte til et slankefoder. Slankediæter til hunde har gerne et højere indhold af fibre, som sørger for en bedre mæthedsfornemmelse. Også et højere indhold af protein, som sikre at hunden kan bevare muskelmassen. Ved at skifte til et slankefoder, sikre du også, at din hund er dækket ind med vigtige vitaminer og mineraler.

Godbidder med måde

Som sagt er godbidder tit en synder til mange ekstra kalorier, men derfor behøves godbidderne ikke helt at afskaffes. Er hunden glad for sit foder, er det en rigtig god idé, at tage en lille del af hundens daglige foderration til side og bruge som godbidder. En sundere form for godbidder kunne være gulerødder eller squash, da grøntsager indeholder langt færre kalorier end de fleste snacks lavet til hunde. Er din hund på en dag alligevel endt op med, at have fået mange godbidder, så husk at modregne dette hundens daglige foderration.

Motion er godt

Ikke overraskende er motion og aktivering et vigtigt tiltag når din hund skal tabe sig. Lange gåture og leg bør implementeres som en del af alle hundes hverdag, og er nemme og gode former for motion. Træning såsom løb og svømning er også godt, men er din hund ikke vant til at bevæge sig så meget, bør man starte roligt ud for at undgå skader.

Hunden skal helst ikke tabe sig mere end 1-2 % af dens kropsvægt om ugen, og er din hund svært overvægtig, er det en god idé at kontakte en ernæringsekspert eller en dyrlæge for at kunne lægge en strategi for et sundt og vedvarende vægttab.

Er din hund overvægtig? Tips til hvordan du holder din hund i fornuftig stand

  • Vej dyret jævnligt- så er det nemmere at holde øje med både små vægtøgninger, men også reduktioner som begge dele kan være tegn på f.eks. sygdom, og er vigtigt at holde øje med.
  • Øg den daglige aktivitet- enten ved motion i form af gåture, eller ved leg, eller anden aktivitet. Dette giver stor glæde – udover helsefordelene.
  • Sørg for at fodre din hund med det rigtige foder- tilpasset alder, aktivitetsniveau og race. Samt hold øje med hvor stor en foderration du tilbyder, vej gerne foderet af eller brug et målebæger der er beregnet til foderet. Vær opmærksom på, at hvis dit dyr er neutraliseret vil energibehovet blive mindre.
  • Tænk over hvor mange godbidder, tyggeben o. l der tilbydes- disse ind går også i energiregnskabet, og vil så være overskydende kalorier der så skal forbrændes. Igen skal man være opmærksom på at små mængder fylder meget på et dyr der vejer en hel del mindre end vi selv gør. F.eks. vil en gennemsnitlig størrelse griseøre svare til ca. 25 % af en hunds daglige energibehov – hvis hunden vejer omkring de 20 kg.

Se om din hund er overvægtig og sørg for at give din bedste ven et sundt og godt hundeliv. Det er dig der bestemmer, hvad den skal spise og hvor sund den er.

Referencer:
Bjørnvad C. R., Gloor S., Johansen S. S., Sandøe P., Lund T. B. (2019) Neutering increases the risk of obesity in male dogs but not in bitches—Across-sectional study of dog- and owner-related risk factors for obesity in Danish companion dogs. Preventive Veterinary Medicine. 170.

German, A. J., Holden, S. L., Mason, S. L., Bryner, C., Bouldoires, C., Morris, P. J., Deboise M. & Biourge, V. (2011). Imprecision when using measuring cups to weigh out extruded dry kibbled food. Journal of animal physiology and animal nutrition, 95(3), 368-373.

Laflamme D. P. (1997) Development and Validation of a Body Condition Score System for Dogs. Canine Practice 22(4), 10-15

Eastland-Jones, R. C., German, A. J., Holden, S. L., Biourge, V., & Pickavance, L. C. (2014). Owner misperception of canine body condition persists despite use of a body condition score chart. Journal of nutritional science, 3.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på hvad det indebærer at anskaffe sig en hund.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe