Signe Wenneberg: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget

Signe Wenneberg

I haven er forfaldet smukt – og brugbart. Signe Wenneberg er stor fortaler for økologi og biodiversitet. Også i villahaverne.

I en tid hvor alt naturligt har drejet sig om corona virus, har Signe Wenneberg oplevet en hidtil uset interesse for sin blog signewenneberg.dk, hvor hun skriver om ”Hverdagsaktivistens guide til krisetiden”. Her har der været en eksplosiv interesse for hus og have: Jeg oplever at mange gør noget helt vildt hensigtsmæssigt i denne tid. Alle er pludselig blevet interesseret i at dyrke selvforsyning. De spørger mig om hvordan vi forspirer kål og tomater, hvordan gør vi med komposten og med at lægge kartofler. Jeg kan ikke nå at svare så mange spørgsmål får jeg. Det synes jeg er en fuldstændig fantastisk reaktion, fortæller Signe Wenneberg og fortsætter: Jeg ser denne krise ekstremt positivt; jeg har lige set et opslag fra en der sælger frø. Hun har brug for at ansætte to mere, pga. den store efterspørgsel på frø.

Victory Garden – om igen

Under 2. verdenskrig opstod havebevægelsen Victory Garden. USA’s præsidentfrue Eleanor Roosevelt satte gang i en bevægelse, hvor man gravede græsplæner og parker op for at dyrke grøntsager og blive selvforsynende. Det var en del af en krigsstrategi – og nu ser vi det som en krisestrategi, fortæller Signe Wenneberg. Vi gentager vores egen historie nu, hvor der er ekstra stor interesse for at være selvforsynende.

Bidro aflang Ledflex

Det er i vores DNA

Signe Wenneberg mener vi nu bør gribe chancen og gøre op med brug-og-smid-væk tendensen. At vi bør erkende, at alt er en ressource. Hun bor selv i lejlighed på 2. sal, og samler kompost i en kompostspand og tager med på landet til sit sommerhus.

”Organisk affald er en livgivende ressource, som planterne og jorden i haven står og synger for at få.” Signe Wenneberg håber at der kunne komme mere fokus på at kompostere, ifm. at genbrugsstationer har været lukket. ”Det er i vores DNA at kompostere – vi har ikke genbrugsstationer i vores DNA. Vi lavede kompost og dyrkede have før der var genbrugsstationer.”

I haven er forfaldet smukt – og brugbart, siger Signe Wenneberg. ”Det visne bliver til ny jord og nye planter. Når man dyrker jorden handler det om, at man hele tiden forbedrer sin jord, jordforbedrer, til de kommende måneder, til næste sæson, til næste generation. Man må erkende, at intet kommer af sig selv. Man må give for at få noget.”

Novasel - Perskindol
signe wenneberg

Biodiversitet i haven

En pæn have er for mig en rodet have fyldt med økologi og biodiversitet, siger Signe Wenneberg. ”Det er en død have, hvis der ikke ligger blade og lign. så dyr, fugle, sommerfugle og pindsvin kan gemme sig. Så er de der ikke, og så har vi udryddet dyrelivet i vores have.”

Botanisk gin

Signe Wenneberg har sammen med sine to sønner et lille spiritusfirma. Familien arbejder med at skabe gin – og andre varianter af spiritus – ud fra det botaniske univers, der altid har været så vigtig for Signe. Den botaniske gin er selvfølgelig økologisk og er destilleret hele seks gange. Se mere på botaniskgin.dk

Du kan læse mere om Signe Wenneberg og følge hendes blog www.signewenneberg.dk samt på instagram @signewenneberg.

signe wenneberg

Fakta:
Signe Wenneberg
Født 12. april 1968 i Haslev
Bor i lejlighed. Har en stor have og drivhus ved sommerhuset.
Børn: 2 voksne sønner
Arbejder som journalist, forfatter, foredragsholder, ordstyrer, bestyrelsesmedlem hos Friland (økokød)
Driver en lille bæredygtig virksomhed med sine sønner (www.botaniskgin.dk)

_____________________________________________________________________

Du kan også læse om ejendomsmægleren Sara Lygum kendt fra boligprogrammet 3 x beliggenhed og hendes opfordring til at gå med mavefornemmelsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe