Undgå at din vandhund bliver syg af en strandtur

Vandhund på stranden

Har du en glad vandhund, bør du være opmærksom, når dyrlæger kommer med et opråb til hundeejere. Man bør nemlig være opmærksom på visse symptomer, når vores dejlige hund bliver til en glad vandhund, der er med på strandturen.

Den hyggelige strandtur kan være farlig for din vandhund

Når sommeren rammer Danmark, er vores strande og lange fine kyststrækninger voldsomt populære. Strandene og godt vejr tiltrækker alle aldre, men også mange hunde er glade for en tur i vandet. Chefdyrlæge Anders Jensen fra AniCura har dog en opfordring til hundeejere om at være opmærksomme, hvis hunden udviser visse symptomer. Svømmeturene for de glade vandhunde kan nemlig resultere i symptomer der kræver et besøg hos dyrlægen.

Bidro aflang Ledflex
Vandhund på stranden

Nogle af de potentieller farer der kan opleves efter en strandtur med hunden, er saltvandsforgiftning, algeforgiftning og svømmehale. Chefdyrlægen refererer til, at der hvert år ses eksempler på hunde, der er kommet til skade eller blevet alvorligt syge efter en strandtur. Det skal dog ikke afholde hundeejere fra at give hunden muligheden for at nyde svømmeturen. Blot man er opmærksom på hvordan ens hund vil reagere, hvis den bliver syg.

Saltvandsforgiftning kan give alvorlige symptomer

Havvandet er en af de største trusler for hunde, når de leger og bader ved stranden. Sluger din hund for meget saltvand, kan det nemlig have store konsekvenser og i værste tilfælde ende med en saltvandsforgiftning, lyder det fra Anders Jensen:

Saltvandsforgiftning opstår, når en hund indtager for meget saltvand, og havvand indeholder netop høje koncentrationer af salt. Derfor kan fejlslugning af saltvand føre til en række alvorlige symptomer som diarré, opkast, træthed, stivhed og krampe. Oplever man nogle af disse efter en tur på stranden, anbefaler vi, at man hurtigst muligt kontakter sin dyrlæge, som kan igangsætte den rette behandling.

Novasel - Perskindol

Vær opmærksom på en glad vandhund og blågrønne alger

I sensommeren er det vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som findes i sø- og havvand mange steder i landet. Ifølge Anders Jensen kan hunde nemlig få alvorlig algeforgiftning, hvis de bader et sted med opblomstrende alger, eller hvis de spiser tang med alger på:

– Blågrønne alger producerer toxiner, som er meget farlige for hunde, og hvis algerne er meget koncentrerede i vandet, skal der oftest ikke meget til, før hunde vil blive alvorligt syge. Hvis hunden enten spiser eller bader i algerne, vil man som ejer kunne mærke det på hunden, da den inden for 15-60 minutter vil udvise uro og kan opleve opkast, diarré, svaghed, vejrtrækningsbesvær, dårlig koordination og krampe.

Anders Jensen anbefaler, at man opsøger sin dyrlæge hurtigst muligt, hvis hunden har indtaget blågrønne alger. Derudover er det vigtigt, at hunden ikke slikker på sin pels eller hud, mens den transporteres til dyrlægen, da der kan sidde alger i pelsen.

Fænomenet svømmehale er smertefuldt

Mange hunde elsker at løbe ud i bølgerne og lege. Men under overfladen kan der være risikofaktorer, der ikke er til at se og som kan være smertefulde for vandhunden. Fænomenet svømmehale er en smertefuld betændelsestilstand der oftest ses, efter hunden har været på standen og badet og svømmet meget. Betændelsestilstanden sidder i nerverne omkring haleroden.

Årsagen til svømmehale er ikke helt klarlagt, men inflammationen udløses som et resultat af vand og nedkøling – ligesom at overanstrengelse af halemusklerne også spiller en rolle. Symptomerne vil typisk vise sig ved, at hunden får en meget øm hale, som både giver smerte ved berøring, og når den forsøger at bevæge halen. Derudover vil halen hænge slapt ned, samtidig med at hunden kan have nedsat appetit og virke nedtrykt, forklarer Anders Jensen.

Svømmehale vil blive behandlet med smertestillende og antiinflammatorisk medicin og ved at holde hunden i ro, herefter vil symptomerne gradvist aftage i løbet af 2-5 dage.Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe