Klassiske fastelavnsboller med wienerdej som alle elsker

klassiske fastelavnsboller af wienerdej med flødeskum

Når kalenderen nærmere sig fastelavn konkurrerer bagerforretningerne om de flotteste (og dyreste) fastelavnsboller. Fastelavnsboller er en gammel tradition, hvor man bl.a. fyldte sig med hvede inden fasten. Nu til dags spiser vi fastelavnsbollerne, fordi de er blevet en hyggelig tradition – og fordi de smager skønt. De findes i mange varianter af dej og med fyld af enten flødeskum eller forskellige cremer og glasur som pynt. Klassiske fastelavnsboller med wienerdej og flødeskum er dog altid et hit og en variant alle elsker.

Opskrift på dejlig wienerdej til klassiske fastelavnsboller

Den klassiske fastelavnsbolle lavet med wienerdej er populær hos nærmest alle. Selve wienerdejen tager lidt længere tid men resultatet er det værd. Det der tager tid, er at den af et par omgange skal foldes og sættes i køleskabet 1/2 time ad gangen.

klassiske fastelavnsboller af wienerdej med flødeskum

Det skal du bruge til opskrift med wienerdej

  • 25 g. gær
  • 1 dl. mælk
  • 2 spsk. sukker
  • 1 æg (OG 1 æg til at pensle)
  • 225 g. hvedemel
  • 125 g. koldt smør

Opskrift på klassiske fastelavnsboller – Sådan gør du

  • Lun mælken og gør gæren ud i mælken. Hæld det i en skål og tilsæt mel, sukker og 1 æg. Rør dejen godt sammen.
  • Dejen rulles ud til 30×20 cm. Det kolde smør bankes fladt mellem 2 stykker bagepapir, så det passer med 15×20 cm.
  • Herefter lægges smørret på den ene side af dejen, og den anden side foldes hen over smørret. Dejen pakkes ind i bagepapir, og lægges i køleskabet i 1/2 time.
  • Dejen fulles ud på et melstrøet bord så den er 1 cm. tyk. Mel børstes af dejen, og dejen foldes 1/3 fa den ene side ind mod midten. Børst mel af den anden side af dejen, og fold det også henover. Så har du et stykke dej der er foldet i 3 lag.
  • Dejen lægges igen i køleskabet i 1/2 time.
  • Nu gentages udrulningen 2 gange mere, dog uden at dejen kommer i køleskabet. Dejen vendes om ved hver udrulning, så den rulles ud på den modsatte led hver gang.
  • Nu rulles dejen ud i en firkant – 25×25 cm og skæres herefter i 9 firkanter. Hjørnerne foldes ind med midten , og du kan forme dem let som boller. Med foldningerne nedad sættes bollerne på en bageplade med bagepapir.
  • Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse og pensl dem med et sammenpisket æg. Bollerne bages i forvarmet ovn 175 grader i 15 min. Bollerne er færdige når de er lysebrune, så måske de kun skal have 12-13 min. i din ovn.
  • Herefter køler de af, til de er klar til at blive skåret over og fyldt med hindbærsyltetøj og flødeskum.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

[yikes-mailchimp form=”1″]

Jøhl – Grethe