Et grønnere køkken. Sundere mad. Mindre spild. Flere penge. Mere tid. Er det også noget af det, du drømmer om? Så læs denne guide, og gør drømmen til virkelighed. Sådan får du et grønnere køkken.
Spis økologisk
Hvis du har et mindre barn, kender du sikkert godt fornemmelsen af, at du nærmest kan se det vokse. Den body, der sad godt i sidste uge, kan nu næsten ikke lukkes, og barnet kan pludselig også bevæge sig på en ny måde. Børn vokser og udvikler sig hurtigt. Derfor er det særlig vigtigt, at maden, de spiser, er nærende og sund. Vælger du økologiske fødevarer, slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Det er ikke kun økologisk frugt og grønt, der bliver produceret uden sprøjtemidler – det samme gælder de planter, der bruges til foder til økologisk opdrættede dyr. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladte i økologiske fødevarer. Det betyder, at du kan være med til at mindske belastningen af naturen, fremme bedre dyrevelfærd og reducere dit og din families indtag af sprøjtemiddelrester ved at vælge økologisk.
Spis mindre kød
Måske tænker du, at det vil vække ramaskrig, hvis du foreslår en kødfri dag eller to om ugen. Men hvis du nu begrunder dit forslag, kan du måske alligevel få familien til at bakke op. Ifølge den grønne tænketank Concito kommer mellem 20 og 30 % af EU-landenes udledning af drivhusgasser fra produktion og forbrug af fødevarer. Det er især kød og mejeriprodukter, der belaster klimaet, da kvæg udleder drivhusgassen metan fra deres fordøjelsessystem. Samtidig kræver produktion af animalske fødevarer som kød og mælkeprodukter mange flere ressourcer end produktion af plantebaserede fødevarer. Bl.a. fordi man skal producere mad til dyrene, bruge energi og plads på at opdrætte dem, vand, medicin osv. Har du som de fleste brug for lidt inspiration til at komme i gang, så findes der mange gode blogs med spændende opskrifter til fx aftensmad uden kød.
Begræns madspildet
Din frihed føles sikkert mere begrænset, efter du har fået børn. Og derfor gyser du måske også, når du hører ordet madplan. Vil den ikke berøve dig din sidste snert af frihed – friheden til at vælge menu på selve dagen? Nej, tværtimod. Den kan nemlig give dig frihed til at bruge din tid på mere fornøjelige ting end at stå i supermarkedskøen med et træt eller skrigende barn i hånden efter en lang dag. Og frihed til at bruge dine penge på mere festlige ting end en agurk eller leverpostej, der ender i skraldespanden, fordi I ikke fik det spist, inden det blev for gammelt. For når du har lavet madplanen, kan du også skrive en målrettet indkøbsseddel. Og hvis du holder dig nogenlunde til den, når du handler, så får du kun det med hjem, som du har brug for. På den måde kan madplan og indkøbsseddel både minimere risikoen for madspild – og spildte penge.
PS: Hvis du får lavet for meget mad, så frys det ned og gør resterne til en del af den kommende uges madplan. På den måde vinder du endnu mere tid i den kommende uge.
Vælg svanemærket mad- og bagepapir
Hvis din familie er som de fleste andre børnefamilier, så er madpakker en fast del af hverdagen – og bageprojekter en naturlig del af weekendhyggen. Og du har sikkert en klar idé om, hvad der skal i madpakken eller dejen, for at den bliver sund. Men har du også tænkt over, hvad du pakker maden ind i, eller hvilket bagepapir du vælger? Bagepapir, madpapir og muffinforme kan være tilsat fluorstoffer, som afviser det fedt, der er i maden. Desværre er mange af disse fluorstoffer også sundhedsskadelige – fx er mange af dem mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Samtidig er de tungt nedbrydelige i naturen. I svanemærket bagepapir, madpapir og muffinforme må der ikke være tilsat fluorstoffer – og papiret i sig selv skal være fremstillet på den mest miljøvenlige måde. Fx er det papir, der bliver brugt til svanemærket madpapir, fremstillet af lovligt træ, som kan spores. Og det er fremstillet energieffektivt og med minimeret udslip til vand og luft. Du kan efterhånden finde svanemærket bage- og madpapir i de fleste supermarkeder.
Vask op med Svanemærket
Opvasken blev næppe mindre, da du fik børn. Til gengæld vil mange børn gerne hjælpe med at fylde opvaskemaskinen eller tørre gryder af efter maden – og på den måde kan opvasken faktisk ende med at blive en hyggelig stund. Det kan også godt betale sig at gøre det til en omhyggelig stund. Ved at fylde opvaskemaskinen helt op i stedet for at køre en halvfyldt maskine, kan I nemlig både spare vand og energi – og dermed penge. Og ved at vælge opvaskemidler og maskinopvask med Svanemærket eller EU-Blomsten, kan du sikre, at produkterne lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Kravene sikrer, at vaskevandet ikke gør skade, når det sendes ud i afløbet. Produkterne er samtidig drøje i brug, ligesom miljømærket håndopvask er fri for antibakterielle stoffer, som kan føre til antibiotikaresistens.
Hvor står dine opvasketabs?
Ifølge et adfærdsstudie, som Miljøstyrelsen foretog i 2017, opbevarer 41 % af danske familier med børn under 3 år farlige væsker (rengøringsmidler og/eller husholdningskemikalier) i børnehøjde. Produkterne kan dog indeholde stoffer, som er farlige for små børn, hvis de ender i munden. Stil derfor altid opvasketabs og rengøringsmidler væk fra børnehøjde.
Hvilket kaffefilter byder du din kaffe?
Mange af os overvejer, om kaffen er økologisk eller fairtrade. Men hvor ofte skænker du produktionen af kaffefiltret en tanke?
Selv om Svanemærket og EU-Blomsten ikke findes på fødevarer, er der mange andre ting til køkkenet, der kan miljømærkes. Fx kaffefiltre, opvaskemidler, køkkenruller og forklæder. Det giver dig mulighed for at vælge et opvaskemiddel, der ikke skader naturen, når det skylles ud. Kaffefiltre, der ikke er tilsat skadelig lim eller kemikalier. Og forklæder, der har belastet miljøet mindst muligt i produktionen.
På miljømærkdithjem.dk kan du se, hvad der kan miljømærkes – og hvilke fordele der er ved at vælge Svanemærket eller EU-Blomsten inden for de forskellige kategorier.
Mad med mindre kemi
På madmedmindrekemi.dk, som Fødevarestyrelsen står bag, kan du læse mere om uønsket kemi i mad og finde guides til, hvordan du kan begrænse de uønskede kemikalier i maden. Sådan får du et grønnere køkken.
Kilde: Ecolabel.dk
Hestebønner kan erstatte soja i fremtiden – læs om nyt studie.