Havevanding: Hvor meget skal du vande i haven?

planter kan vandes med en vandkande

Havens planter skal have vand, men hvor meget er nok og hvor ofte? Find gode tips til at vande haven her.

Vand tidligt eller sent

Vander du havens blomster midt på dagen, når det er varmest, vil vandet hurtigt fordampe. Det betyder, at planterne ikke når at optage vandet. Det gælder både græsplænen, krukkeplanter og bede. Vand derfor tidligt om morgenen eller sidst på dagen. Så bliver din havevanding mest effektiv.

Bidro aflang Ledflex

Vand ikke ofte

Som tommelfingerregel er det bedre at vande grundigt, men ikke så ofte. Det betyder, at du selvfølgelig ikke bør vande hver dag. Sørg derimod for at du har vandet godt igennem. Det er bedre for planterne, end hvis du vander med en lille mængde vand hver eller hver anden dag.

Tip

Selv om græsplænen ser tør ud kan den klare længere perioder uden vand. Se tips til pasning af græsplænen her.

Vand omkring planten

Husk at vande omkring dine planter. Det er bedst for planten og rødderne.

Brug en siveslange

Har du køkkenhave kan du med fordel bruge en siveslange. Så er du sikker på, at alle afgrøder får vand; også der hvor de står tæt og skygger for hinanden.

Novasel - Perskindol

Vand rigeligt

Sørg for at planterne får nok vand, så det løber ned til rødderne. Specielt i tørre perioder kan du risikere, at vandet ikke når længere end det øverste jordlag.

Brug et godt dræn i krukkerne

Generelt har dine blomster og planter i krukkerne bedst af et godt dræn i bunden og en underskål at stå i. Du kan f.eks. bruge potteskår eller lecakugler som dræn.

Tip

Du kan hurtigt se hvornår du har vandet krukken med rigeligt vand, hvis underskålen flyder over. Har din krukke ikke hul i bunden og et dræn kan du nemt drukne planten, da den ikke kan komme af med overskydende vand.

Brug vandet fra oven

Du kan med fordel opsætte en regnvandstønde og opsamle regnvand. Det er en fin måde at spare på vandet, da du kan bruge regnvandet til at vande planter og blomster. Visse planter, f.eks. citrusplanter, har tilmed bedst af vand uden kalk, og det er der ikke i regnvandet.

Gode tips til at vande haven.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe