Havetips i det tidlige forår marts

Havetips for marts

Dette års vinter har på mange måder været anderledes end tidligere år. De seneste års lunere vintre blev erstattet af dage med masser af sne og frostgrader erstattet af nærmest forårslignende temperaturer.

Marts er som bekendt den første forårsmåned, og derfor er der stadig risiko for frost. Alligevel kan vi læne os op af nogle tommelfingerregler der gælder for haven og praktiske gøremål.

Forspiring

Du kan forspire i det tidlige forår

Vil du give planter et forspring, kan du med fordel begynde at forspire. Du kan forspire planter indendørs, og når det bliver varmt nok, kan de komme ud i køkkenhaven.

Træer og buske

Det tidlige forår er et godt tidspunkt at plante træer og buske. Skal du have ny hæk, kan du med fordel bruge barrodsplanter, der ofte sælges i bundter.

Kompost til haven

Læg kompost i bedene Det fungerer som fin gødning

Du kan nu bruge din kompost og sprede den ud i bedene. Læg et lag på 1-2 cm – det giver fin gødning til stauder, buske og træer.

Skvalderkål

Et sikkert forårstegn er skvalderkål, og det er en god idé at forsøge at begrænse og bekæmpe dem i starten af sæsonen. Træk rødderne op og hug udløberne over. Det er nemmere nu hvor jorden er fugtig, og jorden stadig er bar.

Klip toppen af

På visne stauder fjernes toppen nu. Så undgår du at beskadige nye skud, der skyder frem. Her i det tidlige forår kan du med fordel klippe prydgræsser i bund, før de for alvor begynder at gro.

Blomster til vintervejr

På denne årstid kan der jo stadig komme sne og frost. Derfor er det bedst at bruge robuste løgblomster, der kan tåle vinterligt vejr.

Skab stemning på terrassen selv i det tidlige forår

Med lidt omtanke kan det sagtens lade sig gøre at skabe en frodig stemning, uden at blomsterne tager skade. Der er nemlig mange forårsblomstrende løg, som kan tåle at stå ude allerede nu. De blomster som vi er vant til at se i havens bede i det tidlige forår, er dem, der klarer sig bedst i vintervejret: Vintergækker, krokus, hyacinter, skilla, vibeæg, forskellige narcisser og tidlige tulipaner. De løg, du køber i potter, er drevet tidligt frem i gartneriernes klima, så de sætter knop og kommer i blomst før dem, der vokser på friland.

LÆS OGSÅ: Sådan passer du oliventræet

LÆS OGSÅ: Er du interesseret i kompost – læs mere her.

More Stories
Tøvejr kan give vandskade for boligejere
Tøvejr kan give vandskade