Havetips for marts

Havetips i det tidlige forår - marts

Dette års vinter har på mange måder været anderledes end tidligere år. De seneste års lunere vintre blev erstattet af dage med masser af sne og frostgrader erstattet af nærmest forårslignende temperaturer.

Marts er som bekendt den første forårsmåned, og derfor er der stadig risiko for frost. Alligevel kan vi læne os op af nogle tommelfingerregler der gælder for haven og praktiske gøremål.

Forspiring

havetips marts
Du kan forspire i det tidlige forår.

Vil du give planter et forspring, kan du med fordel begynde at forspire. Du kan forspire planter indendørs, og når det bliver varmt nok, kan de komme ud i køkkenhaven.

Bidro aflang Ledflex

Træer og buske

Det tidlige forår er et godt tidspunkt at plante træer og buske. Skal du have ny hæk, kan du med fordel bruge barrodsplanter, der ofte sælges i bundter.

Kompost til haven

havetips marts
Læg kompost i bedene. Det fungerer som fin gødning.

Du kan nu bruge din kompost og sprede den ud i bedene. Læg et lag på 1-2 cm – det giver fin gødning til stauder, buske og træer.

Skvalderkål

Et sikkert forårstegn er skvalderkål, og det er en god idé at forsøge at begrænse og bekæmpe dem i starten af sæsonen. Træk rødderne op og hug udløberne over. Det er nemmere nu hvor jorden er fugtig, og jorden stadig er bar.

Novasel - Perskindol

Klip toppen af

På visne stauder fjernes toppen nu. Så undgår du at beskadige nye skud, der skyder frem. Her i det tidlige forår kan du med fordel klippe prydgræsser i bund, før de for alvor begynder at gro.

Blomster til vintervejr

På denne årstid kan der jo stadig komme sne og frost. Derfor er det bedst at bruge robuste løgblomster, der kan tåle vinterligt vejr.

havetips marts
Skab stemning på terrassen – selv i det tidlige forår.

Med lidt omtanke kan det sagtens lade sig gøre at skabe en frodig stemning, uden at blomsterne tager skade. Der er nemlig mange forårsblomstrende løg, som kan tåle at stå ude allerede nu. De blomster som vi er vant til at se i havens bede i det tidlige forår, er dem, der klarer sig bedst i vintervejret: Vintergækker, krokus, hyacinter, skilla, vibeæg, forskellige narcisser og tidlige tulipaner. De løg, du køber i potter, er drevet tidligt frem i gartneriernes klima, så de sætter knop og kommer i blomst før dem, der vokser på friland.

LÆS OGSÅ: Sådan passer du oliventræet

LÆS OGSÅ: Er du interesseret i kompost – læs mere her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe