Spar turen til genbrugsstationen og brug efterårsløv i haven

Efterårsløv i haven

De smukke grønne blade, der for ikke så længe siden sad på havens træer, er nu blevet til efterårsløv og ligger på plænen og i bedene. Tænk dig om inden du kører på genbrugsstationen med sække fyldt med blade.

Det er egentlig en enkel tankegang: Hvad der opstår i haven, kan genvindes i haven. Det er en måde at etablere et sundt kredsløb i haven, og turene til genbrugsstationen bliver færre.

Bidro aflang Ledflex

Derfor skal du indsamle efterårsløv

Der er flere gode grunde til at afsætter noget tid i efterårshaven til at indsamle løv. Store mængder løv på græsplænen giver gule misfarvninger, da bladene forhindrer plænen i at få lys. Også løv på gangstien op til huset eller indkørslen bør du holde fri for løv. I fugtigt vejr kan det blive meget glat.

Genbrug og et sundt kredsløb med efterårsløv

Det kan synes som en besværlig opgave at fjerne løv fra matriklen, men der er flere gode grunde til at genbruge løv i din have. På www.husoghaveavisen.dk finder du tips og vejledning til hvordan du genbruger løv; f.eks. til beskyttelse til pindsvin, kompost og jordforbedring samt vinterdække til havens bede. 

Efterårsløv i haven
Efterårsløv bruges i haven for en sundt kredsløb – og sparer dig turen til genbrugsstationen.

Løv til pindsvin

Der skal ikke meget indsamlet løv til for at lave et lille ly til pindsvin. Vælg et sted i haven hvor der er læ for vind og vejr og lav en lille løvhøj til pindsvinet. En løvhøj beskytter pindsvinet mod rovdyr og er et fint gemmested. Du kan beskytte din løvhøj ved at lægge tørre grene over.

Novasel - Perskindol

Bland løv i kompostbeholderen

Du kan blande løv i kompostbeholderen, men der skal ikke for meget i og gerne i lag. Da løv indeholder store mængder kulstof, og meget lidt kvælstof, nedbrydes det meget langsomt. Ilt er vigtig i komposten, og hvis der er for mange lag løv oven på hinanden, presses de nederste lag sammen. På den måde vil kun mege4t lidt ild nå frem til bladene.

Du kan i stedet blande lidt løv med græsafklip eller blande hakkede kviste og grene med. Det vil give en bedre beluftning mellem løvet, og dermed nedbrydes det bedre.

Ikke alt løv kan komposteres

Det er ikke alle træers løv der er lige egnet til at kompostere.

Velegnet til kompostbeholderen er løv fra ask, hasselnød, pil, birk, ahorn, avnbøg, elm, røn, lind samt vores hjemlige frugttræer.

Visse træers blade indeholder meget garvesyre, og bladene bør derfor komposteres for sig. Det er blade fra valnød, poppel, eg, hestekastanje, platan og ginkgo.

Løvjord til planter

Forskellige planter trives bedst i forskellig jord. Du kan lave en næringsrig jord til havens planter som f.eks. surbundsplanter eller bærbuske som blåbær eller tyttebær. Disse planter trives med en sur jord der har en pH-værdi på cirka 4,5. En sådan jord kan du lave ved at kompostere bladene fra birk og eg samt løv fra nåletræer. Nedbrydningen vil tage lang tid grundet et højt indhold af tannin, men det burde være værd at vente på.

Vil du have jord med neutral pH-værdi omkring 7, skal der tilføres kalk eller stenmel til bladene. Det vil neutralisere syreindholdet og fremskynde nedbrydningen.

Brug blade som dæklag

Efterårsløv kan også anvendes som dæklag i haven. Læg bladene under buske eller bunddækkende planter.

Annonce

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe