Vintertid og normaltid gælder stadig i 2023

vintertid er fra oktober til marts hvor sommertid starter
Sommertiden blev indført for at få mere lys om eftermiddagen og aftenen, hvor de fleste har fri.

Vintertid betyder uret skal en time tilbage. Sommertid er en time frem. Huskereglen er, at når havemøblerne tages frem, stilles uret en time frem. Når havemøblerne stilles væk, stilles uret en time tilbage.

I slutningen af oktober – natten til søndag den 29. oktober skal uret sættes en time tilbage til vintertid. Eller ”normaltid” som det rent faktisk er.

Bidro aflang Ledflex

Hvorfor sommertid og vintertid

I Danmark strækker sommertiden sig fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Formålet med at indføre sommertiden var at få mere dagslys i de vågne timer. Når uret stilles en time frem, opleves dage og aftener længere, fordi det er længere lyst.

vintertid er fra oktober til marts hvor sommertid starter
Sommertiden blev indført for at få mere lys om eftermiddagen og aftenen, hvor de fleste har fri.

Tyskland og Østrig var de første der indførte sommertid i april 1916. Dengang var formålet at spare på energi under krigen. Danmark og en række europæiske lande indførte herefter sommertid i maj samme år.

Sommertiden afskaffes – men hvornår?

Efterfølgende har vi i Danmark afskaffet og genindført sommertiden flere gange. Det blev permanent indført i 1980.

Novasel - Perskindol

I 2019 godkendte Europaparlamentet et forslag om at afskaffe sommertiden. Til grund herfor var en offentlig høring blandt 4,6 millioner EU-borgere. 84% ønskede en afskaffelse af sommertid. Da forslaget mangler at blive endelig godkendt af Rådet for Den Europæiske Union, skal vi igen stille uret tilbage til vintertid. Det kan dog nå at blive vedtaget inden sommertid i 2024. Vintertiden er det, der også omtales som ”normaltid”.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe