Kælderfugt: 3 tips til at undgå fugt i kælderen

kælderfugt og kælderlugt

3 tips til at undgå kælderfugt

Kælderfugt kommer af for høj luftfugtighed i kælderen. Det kan være skadeligt for helbredet og blive dyrt for pengepungen.

Lugten fra en fugtig kælder vil man gerne undgå. Oplever du en grim kælderlugt, er det et tegn på, at der er noget du bør gøre. Fugt i kælderen lugter grimt, og du kan komme ubehagelige skader i forkøbet, hvis du undgår kælderfugt.

Bidro aflang Ledflex
kælderfugt og kælderlugt

1. Hold øjnene åbne og næseborene skarpe

Det første råd er ganske omkostningsfrit. Du kan nemlig komme de store og ubehagelige skader i forkøbet, hvis du holder godt øje med, hvordan din kælder ser ud. Og hvordan den lugter. En sur og fugtig kælderlugt, fugtskjolder på vægge og gulve, fugtige inder- og ydervægge samt revner eller afskallinger er typiske tegn på, at du har fugtproblemer. Du kan alternativt anskaffe dig et hydrometer, som kan hjælpe dig med at kontrollere, at du har den rigtige luftfugtighed i kælderen. Luftfugtigheden skal gerne ligge på omkring 60 procent. Stiger den til op over 75 procent, øges risikoen for, at skimmelsvamp kan udvikles.

2. Kælderen skal have en god udluftning for at undgå kælderfugt

Det er vigtigt for indeklimaet i en kælder, at luften hyppigt udskiftes. I mange tilfælde kan det klares med en naturlig udluftning via ventilationsriste. Men i kældre, der bliver brugt til at vaske og tørre tøj, eller som indeholder badefaciliteter, er det formentlig nødvendigt at benytte sig af en mekanisk, fugtstyret udsugning. Hvis det ikke er tilfældet, og din kælder generelt er tør og veltempereret året rundt, kan det være tilstrækkeligt med en friskluftventil i vinduerne.

3. Opbevar dine ting korrekt

Du skal først og fremmest gøre dig tanker om, hvad du opbevarer i din kælder. Tekstiler og bøger har for eksempel ikke godt af at blive gemt væk i kælderen på grund af det fugtige miljø og de svingende temperaturer. Men det er vigtigt at opbevare de ting, som du vælger at have til at stå i kælderen, på en måde, som giver luften optimale muligheder for at cirkulere rundt. Derfor bør opbevaringskasser placeres på reoler med fødder, ligesom større ting ikke bør stå klods op ad væggene.

Novasel - Perskindol

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe