Gør bedene klar til vinteren

Se hvordan du gør bedene klar til vinteren

Med efterårets havearbejde følger en masse haveaffald. I stedet for at transportere det til genbrugspladsen, så brug det i haven igen.

Om efteråret er hækkeklippere og motorsave i kontinuerlig drift. Mange er i fuld gang med beskæring af træer, buske, hække etc. – i god tid før frosten. Resultaterne af denne indsats kan dog ikke ignoreres: Store bunker af grønt affald, man som haveejer er nødt til at transportere til den nærmeste genbrugsplads. Dette kan imidlertid også genanvendes direkte i haven, for når det finsnittes, kan det for eksempel benyttes til at gøre bedene vinterklare.

Gør bedene klar til vinteren

Med en god, motordrevet kompostkværn, får du hurtigt og effektivt kværnet dit grønne affald. Dette findelte plantemateriale er bogstaveligt talt guld for din have, forklarer Keld Kristensen, der er anlægsgartner og faglærer ved Roskilde Tekniske Skole:

Bidro aflang Ledflex

“Man kan for eksempel ofte helt undlade at købe barkflis, hvis det er grene og stammer der flises. Det findelte materiale er yderst velegnet som efterårsdækning af bedene, hvis det er frit for ukrudt, og fungerer også som næringsstof for jorden, på længere sigt.”

Det finsnittede plantemateriale er imidlertid ikke kun velegnet som dækningslag. Hvis du laver din egen kompost, kan du også benytte det kværnede materiale til at løsne komposten, da det hjælper mikroorganismerne med at gøre deres arbejde. Når man komposterer, er det vigtigt at sikre en god blanding af blødt planteaffald og hårdere træmaterialer, forklarer Keld Kristensen:

“Det bløde, grønne affald giver komposten den nødvendige fugt, og de hårdere dele løsner strukturen og giver luft til komposten. Det er vigtigt, at det er en kompostering, der foregår, ikke en forrådnelsesproces. Særlige kombinationskværne, der kan findele både blødt planteaffald og kraftigt grenmateriale, er derfor praktiske til haven.”

Novasel - Perskindol

Hvilken kompostkværn skal du vælge?

Det første skridt på vejen i beslutningen om, hvilken kompostkværn, der passer til dig, er valget mellem en el- eller benzindrevet model. En anden vigtig faktor er vurderingen af dine behov – f.eks. arbejdsvolumen, snittematerialets beskaffenhed (blødt eller hårdt) eller den maksimale grentykkelse, som skal findeles.

Valget falder på benzindrevne kompostkværne, når der skal forarbejdes store mængder snittemateriale, uden at skulle bruge en stikkontakt. Uafhængig af placering, har du med de kraftige benzinmotorer rigeligt med overskud til rådighed – også til at findele tykkere grene.

Eldrevne kompostkværne med høj gennemstrømning egner sig til mange opgaver. Fra den lejlighedsvise snitning af små mængder grønt, til den regelmæssige opskæring af tykkere grene.

Løsn jorden uden at anstrenge dig

At løsne jorden er obligatorisk for dem, der dyrker grøntsager, uanset om det er i en parcelhushave eller kolonihave. Om efteråret, når høsten er overstået, er tiden inde til at grave have. Dette løsner og forbereder jorden til næste dyrkningssæson. Hvis du vil spare på kræfterne og skåne dine led, kan du bruge en jordfræser til at lette arbejdet. Den knuser selv hård og tung lerjord med lethed. Derefter spreder du blot det findelte plantemateriale fra kompostkværnen jævnt over grøntsagsbedet, og så er det parat til den kommende vinter.

Gør bedene klar til vinteren og genbrug det “afffald” du kan fra havearbejdet.

Læs også hvordan du kan være mere bæredygtig når du lave havearbejde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe