Jul og mad går hånd i hånd. Men julemad betyder også, at der hvert år ryger enorme mængder mad i skraldespanden. Men heldigvis er der mange nemme løsninger til at undgå madspild i julen. Uden at gå på kompromis med hverken traditioner eller julehyggen.
Julen er fyldt med skønne traditioner med familie og venner. Og tit og ofte med julemaden som samlingspunkt. Det er den tid på året, hvor vi glemmer alt om kødfri dage og kalorier. I stedet smovser vi løs i flæskesteg, rødkål, brunkartofler og julens mange andre lækkerier.
Men det ender desværre ud i, at danskerne smider mad ud for 1,4 milliarder kroner i december måned fordi vi glemmer alt om de gode klimavaner i julen. Det til trods for, at en undersøgelse for Too Good To Go viser, at 74% af danskerne gerne vil gøre mere for at mindske mængden af mad, der bliver smidt ud derhjemme.
Undgå at julemad bliver til madspild
“Det er som om, at vi i december glemmer alt om de gode klimavaner. Klimavaner som vi ellers er blevet rigtig gode til at huske på resten af året. Vi ved, at viljen til at minimere madspild er der, og at det er imod de gode intentioner, at mad ryger i skraldespanden ved juletid. Og det peger på, at danskerne kun mangler det sidste skub. Derfor skal vi minde hinanden om, at det også i julen er vigtigt at være kreative med resterne eller smide dem i fryseren,” udtaler Heidi Boye, der er landechef for Too Good To Go og ph.d. i forbrugeradfærd.

For det kræver faktisk ikke meget, at undgå madspild i julen. Og du kan gøre det helt uden at gå på kompromis med julehyggen. Til gengæld gør du noget godt for både klimaet og pengepungen ved at reducere dit madspild i december.
Planlæg julens måltider
God planlægning er nøglen til en jul uden spild. Derfor kan du mindske dit spild gevaldigt ved at skrive en udførlig indkøbsliste inden det store juleindkøb. Det hjælper til at sikre, at du ikke bliver fristet og kommer til at købe for meget ind.
Når vi handler ind til julefrokoster og julemiddage, skal vi også huske på, at der kun skal være mad til det antal personer, der deltager. Det lyder banalt, men det sker altid, at vi altid laver alt for meget af julens retter. Man kan som tommelfingerregel gå efter 600-800 gram mad pr. person inklusiv brød.
Lad ikke julemad stå for længe på bordet
Sørg for at komme resterne på køl eller i fryseren i god tid, så de ikke bliver dårlige. Eller lad retterne komme på bordet i etaper, sådan at et par enkelte retter ad gangen serveres og efterfølgende tages af bordet igen. På den måde undgår du, at silden står og sveder på bordet indtil ris a la manden er spist som det sidste.
Ekstra julegaver til gæsterne
Hvis der efter julefrokosten eller julemiddagen er så mange rester tilbage, at du ved, at du ikke kan nå at spise dem, så pak resterne til dine gæster. På den måde er der endnu flere om at dele den dejlige mad. Og så går ingenting til spilde i sidste ende. Det er både en løsning, der er god for bekæmpelse af madspild – og en hyggelig gestus til gæsterne.
Bevar dine madspildsrutiner
Selvom julemad er lækkert, kommer de fleste til et punkt i julen, hvor vi har fået nok af flæskesteg, sovs og kartofler. Men det betyder ikke, at resterne skal smides i skraldespanden af den grund. Det handler bare om at være kreativ med det, der er til overs. Måske flæskestegen skal bruges som fyld i hjemmelavede forårsruller eller kartoflerne skal forvandles til italienske gnocchis?
Kilde: Too Good To Go
LÆS OGSÅ: Få 4 kreative opskrifter med julerester.
LÆS OGSÅ: Sådan sorterer du julens affald.