Æg: Undgå de bliver til madspild med skønne opskrifter

æg i æggebakker

Undgå madspild og ægge-spild: Sådan kan du tjekke om æg stadig kan spises

En ny undersøgelse foretaget af madspildsaktøren Too Good To Go viser, at omkring en fjerdedel af danskerne ikke ved, hvordan man kan tjekke, om æg stadig kan spises. Det kan føre til meget unødvendigt spild. Især i påsken, hvor æg næsten altid er én af stjernerne på bordet.

Æg er en basisvare, som de fleste danskere altid har i køleskabet. Ifølge Landbrug og Fødevarer spiser danskerne i gennemsnit knap 4 æg om ugen. Det svarer til, at vi hver især spiser 208 æg om året – eller over 1,2 mia. samlet set.

I påsken stiger salget af æg. Det viser en ny undersøgelse af Too Good To Go, der viser, at 20% af danskerne vurderer, at det er ved højtiderne, og herunder specielt påsken, at de køber flest æg.

Bidro aflang Ledflex

Men det betyder også, at vi i påsken skal huske på at få brugt alle vores madvarer i stedet for at smide dem i skraldespanden. Dette gælder især æg, der er en fødevare, der har en meget lang holdbarhed. Ofte længere end æggebakken siger. For bliver et æg opbevaret korrekt, kan det ofte holde sig i flere måneder.

“Bedst før”-datoen skal tages med et gran salt og i stedet skal vi blive bedre til at bruge vores sanser til at vurdere, om fødevarer stadig kan spises. Det er netop også derfor, at vi for nyligt lancerede et nyt mærkat med teksten “se, duft, smag”, der skal nudge forbrugerne til at huske at bruge sanserne,” udtaler Heidi Boye, der er landechef for Too Good To Go i Danmark.

Brug æggetesten og undgå madspild

26% af danskerne ved ikke, hvordan man kan tjekke, om et æg stadig kan spises. Men faktisk kan man med en simpel test hurtigt finde ud af, om et æg skal i skraldespanden eller ej:

Novasel - Perskindol

Synker ægget i vand, kan det sagtens spises. Flyder det, bør man slå det itu og lugte til det. På lugten vil man altid kunne afgøre, om et æg er dårligt.

Hvis ægget flyder er det fordi, at der er blevet dannet en lomme af luft mellem skallen og ægget. Det betyder dog ikke, at ægget er dårligt, men til gengæld er det et tegn på, at man skal bruge sanserne. Se her – sådan kan du undgå madspild: æg.

Her er Too Good To Gos bedste ægge-tips:

  1. Opbevar æg mellem 6 og 16 grader eller i køleskabet
  2. Husk på, at æg sagtens kan spises efter “bedst før”-datoen.
  3. Brug lugtesansen, hvis du er i tvivl. Et dårligt æg vil altid lugte dårligt.
  4. Rå æg, æggeblommer eller æggehvider kan sagtens fryses (uden skal)
  5. Æg kan bruges i alverdens retter, fx i en omelet, vaffel, tærte eller pandekager.

Opskrifter med æg:

Bestod dine æg testen? Så forvandl dem til lækre retter, hvor du ikke kun kan mindske dit spild af æg, men også bruge de andre rester, der gemmer sig i køleskabet.

Æg har utallige anvendelsesmuligheder og kan spises både morgen, middag og aften. Brug for eksempel dine overskydende æg til:

Den hyggelige – Carbonara

Den klassiske pastaret som er elsket af mange. Æg danner grundlag for den cremede sauce, der binder hele retten sammen. Giv retten et tvist med de grøntsager, der gemmer sig i grøntsagsskuffen.

carbonarra med æg
Klassisk Carbonara med æg og et tvist af grøntsager.

Til 2 personer

  • 160 gram pasta
  • 2 æg
  • 40 gram lagret ost (parmesan, vesterhavsost, primadonna)
  • 200 gram grøntsager (hvad end du har i grøntsagsskuffen)
  • Evt. brødcroutoner eller rasp

Fremgangsmåde

  1. Skær dine grøntsager i mundrette størrelser – fx i tern på 1×1 cm.
  2. Pisk æg, ost, salt og peber til en homogen masse.
  3. Kom olie på en pande og steg grøntsagerne ved høj varme, så de får både godt med farve og sæt dem til side i en skål.
  4. Sæt en gryde med vand over til at koge. Vent med at salte vandet til det koger. Tilsæt pastaen når vandet spilkoger, og kog pastaen 1 minut mindre en pakkens anvisninger.
  5. Når pastaen er kogt, hældes den direkte over i en pande på lav varme, sammen med lidt af kogevandet.
  6. Tilsæt æggemassen og evt lidt mere af kogevandet. Varm det op under konstant omrøring, mens æggene tykner saucen. Når saucen har den ønskede konsistens, slukkes for panden, og grøntsagerne tilsættes. Konsistensen kan justeres med mere pastavand.
  7. Server retten med lidt ekstra ost på toppen og evt. et generøst drys af en krydret sprød crouton eller brødkrumme.

TIP: Lav rasp eller brødcroutoner af dit overskydende brød og brug det for eksempel til din carbonara for at tilføje ekstra sprødhed.

Fakta om madspild i påsken (Landbrug & Fødevarer):

  • Påsken er højsæson for madspild, hvor vi smider mad ud for 1,4 mia kroner.
  • Danskerne smider for 279 mio. kr. mad ud i påskeugen
  • Danskerne køber ind for 24% mere i påskeugen.

Om Too Good To Go

Madspildsappen Too Good To Go blev lanceret i Danmark i 2016, og de nu over 54 mio. brugere har siden da reddet mere end 125 millioner lykkeposer med overskudsvarer, hvilket svarer til over 312.000 tons sparet CO2e. Too Good To Go har dermed gjort en væsentlig forskel i kampen mod madspild i de 17 lande, hvor appen er aktiv.
I appen kan man redde lykkeposer/bokse med overskudsmad fra bl.a. bagerier, supermarkeder, restauranter, kantiner og producenter.

Sådan kan du undgå madspild: Æg. Se flere opskrifter her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe