Citronen er en alsidig frugt, der gør sig godt i både det salte og søde køkken, men som også kan bruges til meget mere end blot i madlavningen. Her er 5 alternative løsninger til at bruge citron-resterne og undgå madspild.
OBS! Husk at anvende økologiske citroner.
Undgå madspild: Sådan bruger du hele citronen
1. Kandiseret citronskal
Lav en lækker snack ud af dine citronskaller.
Du skal bruge:
- Skal fra 2 citroner
- 150 gram sukker
- Vand
Sådan gør du:
- Vask citronskallerne godt og fjern med en skarp kniv ca. halvdelen af den hvide hinde på indersiden af skallen. Skær skallerne i tynde strimler og kog dem i vand i ca. 30 sekunder. Hæld vandet fra og kom nyt vand i gryden – kog op og kog igen i 30 sekunder. Hæld vandet fra.
- Bland 1,5 dl vand med sukker. Rør indtil sukkeret opløses. Hæld lagen over skallerne og lad blandingen simre i en times tid.
- Hæld til sidst vandet fra, drys med sukker og lad din kandiserede citron tørre.
2. Afkalkning
Kender du det, når man har presset saften ud af citronen til en dressing eller lignende, og man står tilbage med to tomme skaller?
Du skal bruge:
- Skal fra presset citron
Sådan gør du:
- Tilføj vand og skallen fra den pressede citron i din elkedel.
- Kog vandet.
- Tøm kedlen, og skyl den, så du undgår citron- og kalkrester i din næste kop kaffe.
- Voila! Din elkedel er afkalket.
Tip: Hvis din elkedel er meget kalket, kan du tilføje citronskallen i kedlen uden vand, og lade den stå lidt, før du tilføjer vand og koger det op.
3. Undgå madspild og lav dit eget rengøringsmiddel
Lav dit eget rengøringsmiddel til hjemmets overflader – helt uden kemikalier.
Du skal bruge:
- En 1 liter beholder m. låg
- Citronskal (nok til at fylde flasken halvt op)
- Lys eddike (nok til at dække skallerne)
- Et kaffefilter
- En stor skål
- En sprayflaske.
Sådan gør du:
- Kom citronskal i din beholder.
- Hæld eddiken over indtil citronskallerne er dækket.
- Kom låg på beholderne og opbevar blandingen på et mørkt sted i ca. 2 uger.
- Efter 2 uger filtreres skallerne fra, og blandingen hældes i en sprayflaske. Voila!
4. Naturlig stivelse
Pektin er et stof, der findes i frugt og grøntsager, og som kan bruges som fortykningsmiddel i f.eks. syltetøj. Du kan sagtens købe det i supermarkedet, men prøv i stedet at bruge citronkerner, som netop indeholder pektin.
Til 1 glas syltetøj skal du bruge:
- Ca. 15 citronkerner
- 2 glas vand
- En gryde
Sådan gør du:
- Kom kerner og vand i en gryde, og kog over svag varme i 30 minutter, indtil væsken er blevet tykkere.
- Si kernerne fra og brug dit hjemmelavede fortykningsmiddel, når du skal lave syltetøj.
5. Naturlig pletfjerner med citron
Citronsaft kan også hjælpe med at fjerne pletter fra hvidt tøj, for citronsyren gør underværker mod pletter. Citronsaft lysner dit hvide tøj og får tøjet til at dufte dejlig frisk!
Du skal bruge:
- 1 dl citronsaft
Sådan gør du:
- Kom citronsaften ned til vaskepulveret i vaskemaskinen og vask dit tøj på normal vis. Du kan alternativt lægge tøjet i blød natten over i en blanding af kogende vand og citronsaft, og efterfølgende vaske tøjet, som du plejer.
Kilde: Too Good To Go Undgå madspild: Sådan bruger du hele citronen.