Maveproblemer hos hunde er udbredt om sommeren

hvalp i sandet
Om sommeren er det ofte maveproblemer hos hunden, der er årsag til besøg hos dyrlægen.

Om sommeren er det ofte maveproblemer der er årsagen til besøget hos dyrlægen med hunden. Ofte er det rester fra grillmad, ispinde og alger, der er synderne, men det kan også være en tudseforgiftning.

Sommertiden er dejlig med hund. Der er flere lyse timer, og det hele bliver grønt og frodigt. Det giver gode muligheder for udendørsaktiviteter i timevis. Sommeren er dog desværre ikke kun positiv, for der er også en stigning i maveproblemer hos hunde i denne periode. Ofte kommer patienterne ind med diarré, opkast og forstoppelse, efter hunden har spist noget, der ikke var godt for den.

Hunden kan ikke selv vurdere, hvad der er godt for den at sætte tænderne i, så det er vigtigt, at hundeejeren er på mærkerne og sørger for, at den ikke spiser noget, den ikke kan tåle. Specielt om sommeren skal man være ekstra opmærksom. Så kan man skåne sin firbenede ven for ondt i maven og et besøg hos dyrlægen.

Som hundeejer er der flere ting, man kan være opmærksom på i løbet af sommeren, så risikoen for maveproblemer minimeres:

Vær opmærksom på grillpladser

Går man tur med hunden i et parkområde og kommer forbi efterladte madrester fra en picnic, så vil hunden meget vel søge mod de velduftende rester. Det kan virke uskyldigt, at hunden stikker snuden i den efterladte mad, men det kan være farligt. Ben fra fx kylling eller fisk kan splintres til meget skarpe stykker i mavesækken eller sætte sig fast i spiserøret. Det samme gælder grillspyd i træ, som kan stikke hul på mavesæk og tarme, hvis hunden sluger dem. Majskolber er dejlige at grille for mennesker, men de er ikke gode for hunden. De kan sætte sig fast i tarmen, og hunden skal da opereres.

Symptomer på, at hunden har spist noget den ikke kan tåle, er ofte, at den begynder at kaste op, drikke og spise dårligt og har svært ved at komme af med afføringen. Nogle hunde ændrer også adfærd og bliver mere stille end normalt.

Novasel - Perskindol

Pas på ispinden

Ispinde kan splintres og forårsage alvorlig skade på hundens mavesæk, tarm og svælg på samme måde som grillspyd og ben kan. Vær derfor opmærksom på, at det kun er isen, som hunden får i munden, hvis I deler en ispind.

Algefor kan være giftige for hunden

En forfriskende dukkert i havet er herligt for de fleste hunde en varm sommerdag. Har det været varmt i længere tid, så skal man dog undersøge, om vandet indeholder alger. Det er især de blå-grønne alger, man skal være opmærksom på. Hvis en hund bader i vand med høj koncentration af blå-grønne alger, så kan den blive forgiftet og komme i livsfare. Jo større koncentration af farlige alger, jo større er risikoen for alvorlig forgiftning. Man kan orientere sig hos kommunen, DMI eller miljøstyrelsen, hvis man er i tvivl om algekoncentrationen ved den lokale strand eller badesø.
Symptomerne på algeforgiftning er typisk, at hunden er urolig, ryster, kaster op eller går slingrende. Kontakt dyrlæge med det samme, hvis du har mistanke om algeforgiftning.

Tudseforgiftning

Tudser kommer frem om sommeren, og de er ganske almindelige i den danske natur. Danske tudser er ikke giftige på samme måde som tudser og frøer i troperne kan være det, men de udskiller en gift, som hunde er følsomme overfor. Hunde kan blive ramt af “tudseforgiftning”, hvis de får en tudse i munden. Denne type forgiftning er som regel ikke farlig, så man behøver ikke kontakte sin dyrlæge, hvis hunden kommer med en tudse i munden. Det skal man dog gøre, hvis hunden viser tegn på voldsomt ubehag.

Typiske symptomer på tudseforgiftning er, at hunden savler meget og gnider snuden mod diverse flader på grund af hævelse i gummerne og irritation i munden. Nogle hunde får også små pupiller.
Vær desuden opmærksom på, at hunden ikke spiser sommerens dræbersnegle, da de kan overføre hjerte-lungeorm.

Kilde: Agria forsikring

LÆS OGSÅ: Har du overvejet at anskaffe hundehvalp, så læs lige her.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe