Når vi i dag bruger æg, kyllinger og blomster for at pynte til påske, er det en gammel tradition, der symboliserer æg som frugtbarhed. Læs om påske og påskens traditioner her.
De populære påsketraditioner
Påske er en traditionel højtid, som samler familier og venner. Traditionen byder på bl.a. påskefrokost og i forbindelse med fridagene hyggelige påskeaktiviteter.
De mest traditionelle aktiviteter i forbindelse med påske er:
- Påskefrokost
- Gækkebreve
- Påskeæg
- Påskeharen
- Haven gøres klar i påsken
- Påskeliljer og gul pynt
Den traditionelle påskefrokost
I mange familier en påskefrokost en fast tradition i påsken. Det er en god anledning til at samles og spise (meget) god mad i godt selskab. Snaps og påskebryg er også på påskemenuen, og årets påskefrokost er for mange lige så vigtig og festlig som julefrokosten i december.
Gæt et gækkebrev
Gækkebreve er en gammel påsketradition. Det er især børn og barnlige sjæle, som klipper et kreativt gækkebrev og sender det til venner og familie. Gækkebrevet skal gerne indeholde et sjovt vers, der rimer. Afsenderens navn skal stå med prikker, og kan modtageren ikke gætte, hvem det er fra, er traditionen, at modtageren skylder et påskeæg. Bliver det omvendt gættet, er det afsender, der må hoste op med et chokoladepåskeæg.
Påskeæg og påskepynt
Ingen påske uden påskeæg! Påskeæg definerer på mange måde påsken. Både de påskeæg vi spiser, og dem vi pynter med. En hyggelig og kreativ påskeaktivitet er at puste æg. Tag et æg fra en høne, prik et lille hul i hver ende og pust hviden og blommen ud, så skallen er tom. Herefter kan du dekorere ægget med maling, glimmer og små fjer.
Påskeharen kommer med chokoladepåskeæg
Påskeharen er en vigtig del af påsketraditioner hos børnefamilierne. ”Påskeharen” gemmer chokoladepåskeæg i haven, hvorefter den vilde jagt går for at finde dem. Det er en hyggelig påskeaktivitet, hvor familien kan få kvalitetstid sammen, og de mindste ser det uden tvivl som påskens højdepunkt.
Haven gøres klar i påsken
Hvert år falder påsken forskelligt, men den ligger dog altid i marts eller april. De helligdage der følger med påsken er typisk en god anledning til at komme i haven. Sæt havemøblerne frem, fjern det første ukrudt og gør havekrukker klar. Nyd fridagene og foråret – se mere om forår og have under fanen “Haven”.
Påskeliljer – et gult symbol på påsken
Gule påskeliljer er et stærkt symbol i påsken. De flotte påskeliljer er perfekte til pyntning og opdækning af påskebordet til påskefrokosten, men de kan også bruges i din påskepynt. I det hele taget er gul påsken mest populære farve, hvad angår påskepynt.
Påskens traditioner – brug blomster og æg
De gamle traditioner videreføres i dag, og du kan lave de fineste dekorationer med blomster og æg.
Tips! – Få mest mulig glæde af dine blomster
- Vælg friske blomster i butikken og undgå bundter, der ser ”tætte” eller slatne ud.
- Bladene skal være grønne og saftspændte, ikke gullige – og knopperne skal vise nogen farve, men bør ikke være fuldt udsprungne.
- Stil afskårne blomster lyst, køligt og i kuldslået vand, lige når du kommer hjem. Lad dem stå der en times tid i indpakningspapiret. Skær et par cm af stænglerne – eller til den ønskede længde.
- Stil blomsterne i en ren vase og kom ikke for meget vand i. Så risikerer du, at stænglerne rådner.
- Husk at efterfylde vasen og også gerne skift vandet helt.
- Blomster på løg behøver kun meget lidt vanding. For meget vand vil få dem til at blive lange og ranglede, og de klarer sig udmærket med fugtigheden i løget.
- Stil ikke blomsterne i direkte sollys, og lade dem overnatte på et køligt sted.
Påskens traditioner vises i billedgalleriet her over.
LÆS OGSÅ: Se mere inspiration til påske her.