Sådan hygger du og børnene med påskens traditioner

Husk påskens traditioner - også påskefrokost

Når vi i dag bruger æg, kyllinger og blomster for at pynte til påske, er det en gammel tradition, der symboliserer æg som frugtbarhed. Læs om påske og påskens traditioner her.

De populære påsketraditioner

Påske er en traditionel højtid, som samler familier og venner. Traditionen byder på bl.a. påskefrokost og i forbindelse med fridagene hyggelige påskeaktiviteter.

Bidro aflang Ledflex

De mest traditionelle aktiviteter i forbindelse med påske er:

 • Påskefrokost
 • Gækkebreve
 • Påskeæg
 • Påskeharen
 • Haven gøres klar i påsken
 • Påskeliljer og gul pynt

Den traditionelle påskefrokost

I mange familier en påskefrokost en fast tradition i påsken. Det er en god anledning til at samles og spise (meget) god mad i godt selskab. Snaps og påskebryg er også på påskemenuen, og årets påskefrokost er for mange lige så vigtig og festlig som julefrokosten i december.

påske
Påskefrokost er en fast tradition for mange familier.

Gæt et gækkebrev

Gækkebreve er en gammel påsketradition. Det er især børn og barnlige sjæle, som klipper et kreativt gækkebrev og sender det til venner og familie. Gækkebrevet skal gerne indeholde et sjovt vers, der rimer. Afsenderens navn skal stå med prikker, og kan modtageren ikke gætte, hvem det er fra, er traditionen, at modtageren skylder et påskeæg. Bliver det omvendt gættet, er det afsender, der må hoste op med et chokoladepåskeæg.

gækkebrev
Gækkebrev er en gammel tradition med vers og rim.

Påskeæg og påskepynt

Ingen påske uden påskeæg! Påskeæg definerer på mange måde påsken. Både de påskeæg vi spiser, og dem vi pynter med. En hyggelig og kreativ påskeaktivitet er at puste æg. Tag et æg fra en høne, prik et lille hul i hver ende og pust hviden og blommen ud, så skallen er tom. Herefter kan du dekorere ægget med maling, glimmer og små fjer.

Novasel - Perskindol
påskepynt og påskeæg

Påskeharen kommer med chokoladepåskeæg

Påskeharen er en vigtig del af påsketraditioner hos børnefamilierne. ”Påskeharen” gemmer chokoladepåskeæg i haven, hvorefter den vilde jagt går for at finde dem. Det er en hyggelig påskeaktivitet, hvor familien kan få kvalitetstid sammen, og de mindste ser det uden tvivl som påskens højdepunkt.

Påskeharen gemmer påskeæg i haven
Lad “påskeharen” gemme chokoladepåskeæg i haven.

Haven gøres klar i påsken

Hvert år falder påsken forskelligt, men den ligger dog altid i marts eller april. De helligdage der følger med påsken er typisk en god anledning til at komme i haven. Sæt havemøblerne frem, fjern det første ukrudt og gør havekrukker klar. Nyd fridagene og foråret – se mere om forår og have under fanen “Haven”.

påske
Brug påsken til at tage havemøbler frem.


Påskeliljer – et gult symbol på påsken

Gule påskeliljer er et stærkt symbol i påsken. De flotte påskeliljer er perfekte til pyntning og opdækning af påskebordet til påskefrokosten, men de kan også bruges i din påskepynt. I det hele taget er gul påsken mest populære farve, hvad angår påskepynt.

påske
Påskeliljer er som et gult symbol på påske og forår.

Påskens traditioner – brug blomster og æg

De gamle traditioner videreføres i dag, og du kan lave de fineste dekorationer med blomster og æg.

Tips! – Få mest mulig glæde af dine blomster

 • Vælg friske blomster i butikken og undgå bundter, der ser ”tætte” eller slatne ud.
 • Bladene skal være grønne og saftspændte, ikke gullige – og knopperne skal vise nogen farve, men bør ikke være fuldt udsprungne.
 • Stil afskårne blomster lyst, køligt og i kuldslået vand, lige når du kommer hjem. Lad dem stå der en times tid i indpakningspapiret. Skær et par cm af stænglerne – eller til den ønskede længde.
 • Stil blomsterne i en ren vase og kom ikke for meget vand i. Så risikerer du, at stænglerne rådner.
 • Husk at efterfylde vasen og også gerne skift vandet helt.
 • Blomster på løg behøver kun meget lidt vanding. For meget vand vil få dem til at blive lange og ranglede, og de klarer sig udmærket med fugtigheden i løget.
 • Stil ikke blomsterne i direkte sollys, og lade dem overnatte på et køligt sted.

Påskens traditioner vises i billedgalleriet her over.

LÆS OGSÅ: Se mere inspiration til påske her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe