Sådan kan du indrette og udnytte haven bedre

barn der slapper af i sækkevogn

Vil du indrette og udnytte hagen bedre? Udnytter du haven optimalt eller drømmer du om at gøre mere ud af de forskellige områder af haven? Se her nogle gode idéer til at gøre haven til både et samlingssted og et fristed. Sådan får du mere liv i haven:

Har du børn er det oftest børnene der først indtager haven, så snart det er blevet forår. Boldspil og fodboldmål tages frem efter vinteren (hvis I nåede at pakke det væk), og trampolinen tages også i brug. Du kan gøre haven (mere) hyggelig ved f.eks. at inddele den i mindre rum. Rummene kan være mere eller mindre inddelt, men med en funktion der inviterer til at blive brugt mere optimalt.

Bidro aflang Ledflex

Nyd din egen høst

højbed
Er du ikke en garvet gartner, kan du alligevel hurtigt få succes med at dyrke f.eks. krydderurter i højbede.

En dejlig køkkenhave kan laves på selv små arealer. Du behøver ikke have 1 tønde land for at dyrke dine egne grøntsager. Har du for travlt til et større køkkenhaveprojekt, er det måske en god idé at starte med højbede til at dyrke krydderurter. De spreder dejlige dufte og du kan hurtigt få succes med friske krydderier til sommerens grillaftener.

Bålsted og shelter i haven

snobrød grilles over bål i haven
Det er hyggeligt at grille snobrød eller marshmallows over et ildsted i haven.

Et knitrende bålsted bagerst i haven er fascinerende, og det er hyggeligt at lave snobrød en lun sommeraften. Det er nemt at lave et bålsted ved at grave lidt ud i græsplænen og indkredse et bålsted med store sten. Du kan også finde et flot bålfad, der står stabilt. Har du plads, er et shelter også hyggeligt for både børn og teenagere. Her kan de holde hyggeaften med ”sleep over” og sove under stjernerne. Og så er de stadig tæt på forældrene og det trygge børneværelse, hvis det bliver for overvældende at sove udendørs.

Legehjørne for børn og voksne

petanque
De voksnes legeplads – en mindre petanque bane i baghaven.

Mange børn har både trampolin og legestativ i haven. Det indbyder til liv og latter og legekammerater på besøg. Men hvorfor ikke indrette en lille ”legeplads” til de voksne. En mindre petanquebane skulle nok blive brugt til de hyggelige sammenkomster i løbet af sommeren. Det er en fin og afslappende måde at starte en hyggelig aften med venner og familie, mens der tændes op i grillen.

Novasel - Perskindol

Ryk køkkenet udenfor

sydlandsk hvidt udekøkken
Mange inspireres af udekøkkener fra ferier sydpå.

Sommer er lig med grill. Smagen af grillmad og duftene fra haven er noget der løfter stemningen, når middagen serveres udenfor. Mange har taget idéen om et udendørs køkken til sig. Det gør det på mange måder nemmere at tilberede made uden for, og samtidig er man ikke langt fra familien eller gæsterne.

Udnyt de høje træer i haven

afslapning i hængekøje
Hængekøjen passer fint mellem de store træer i haven.

Har du store træer i haven bør du overveje om ikke de skal gøre mere nytte end at tage solens sidste stråler. Hæng en hængekøje op mellem træerne eller mellem stakit og træ. Det kunne hurtigt blive din favoritplads til afslapning, når du er færdig med havearbejdet.

Få en zen-oplevelse

sommerhave
Lav et et hyggehjørne med fine planter og få en zen-oplevelse og genopladning.

Haven indbyder også til total afslapning og her får mange en rekreativ følelse og genopladning efter en lang dag. Du kan indrette et hjørne af haven til en slags ”meditations-zone”. Plant høje planter og smukke blomster der blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af sæsonen. Indret med en fin havebænk eller en dejlig havestol og få en uundværlig genopladning og zen-oplevelse.

Vil du indrette med vand

lækker swimmingpool med solskin
En lækker swimmingpool bliver et trækplaster i haven.

Der er ingen tvivl om, at en swimmingpool er det store trækplaster, hvis du vil indrette og have mere liv i haven. Det behøver faktisk overhovedet ikke være den store investering at anskaffe sig en swimmingpool. Der findes et stort udvalg af billige swimmingpools, der er lige til at sætte op. Børnene vil elske det – og det vil deres legekammerater og venner også. Vil du have en swimmingpool, der holder i mange år og som løfter helhedsindtrykket af haven og din bolig, så bør du sætte dig lidt mere ind i, hvad der er på markedet. En lækker swimmingpool der er gravet ned er selvfølgelig i den dyrere ende, men til gengæld er den langt mere holdbar og kan hæve boligens værdi.

Sådan får du mere liv i haven.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe