Solafskærmning er ofte ikke UV-mærkede. Læs mere om hvad du skal lede efter, når du vil være sikker på korrekt UV-mærkning.

Giver parasollen falsk tryghed? Læs om UV-mærkning

Solafskærmningsprodukter som parasoller markiser og solsejl kan give falsk tryghed ift manglende UV mærkning

Mangel på tydelig UV-mærkning af solafskærmningsprodukter som parasoller, markiser og solsejl gør det svært for forbrugerne at vælge produkter som beskytter ordentligt mod solens skadelige stråler.

Giver parasollen falsk tryghed?

Man skal have øjnene med sig, hvis man skal investere i en ny haveparasol. Det kan nemlig være svært at sikre sig, at parasollen reelt beskytter mod solens skadelige stråler. Ifølge Charlotte Fischer, faglig leder af tekstilafdelingen på Teknologisk Institut, er det et stort problem, at producenterne af parasoller, solsejl og markiser ikke i tilstrækkelig grad sørger for at UV-faktoren fremgår af mærkningen på produkterne. Forbrugerne ender ofte med at købe produkter som giver dem falsk tryghed.

Øget efterspørgsel på UV-test

På tekstillaboratoriet på Teknologisk Institut kan man ifølge Charlotte Fischer mærke en øget efterspørgsel på UV-test af beklædningsprodukter som solhatte og badetøj, – specielt til børn. Det skyldes i høj grad, at forbrugerne er blevet mere bevidste om at klæde sig rigtigt på, når de opholder sig i solen. Desværre ser det ikke ud til at de er ligeså bevidste når det gælder solafskærmningsprodukter som parasoller, solsejl og markiser. Mange forbrugere har stadig den opfattelse at skygge automatisk beskytter imod solens skadelige stråler. Det er dog ikke altid tilfældet, pointerer Charlotte Fischer. Tekstilets UV-faktor kan afhænge af mange forskellige ting. Det er tætheden, vægt, elasticiteten og efterbehandlingen ligeså vel som fibersammensætningen der har indflydelse på beskyttelsesfaktoren.

Søg tydelig angivelse af UV-faktor

Vil man som forbruger være sikker på, at den nyindkøbte parasol beskytter tilstrækkeligt imod solens skadelige stråler, så skal man kigge efter produkter med tydelig angivelse af UV-faktoren. UV-faktoren skal helst være minimum 50. Derudover skal man være opmærksom på, at beskyttelsen kan aftage over tid, da vejrlig og brugsslitage kan have en negativ effekt på beskyttelsesevnen. Så måske er det ved at være tid til at få den ti år gamle haveparasol udskiftet.

Du kan læse mere om prøvning af tekstiler i henhold til UV standarderne på Teknologisk Instituts hjemmeside via linket her:

Læs også HVORDAN DU BEDST VANDER HAVEN – FÅ 10 TIPS HER

More Stories
hyggeligt børneværelse er indrettet med gardiner
Indret børneværelset med denne guide